Spring naar de content

Pregnorexia: een bedreiging voor zwangere vrouwen?

Wat hebben Doutzen Kroes, Victoria Beckham en Kate Middleton gemeen? Alledrie kregen ze een kind en waren ze na de bevalling in no time weer hun superslanke zelf. Het fenomeen dat celebrity-zwangerschappen en de daar schijnbaar niet bij behorende gewichtstoename zo nauwgezet in de gaten gehouden worden, heeft in Amerika geleid tot een nieuw ziektebeeld: pregnorexia.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De meeste vrouwen worden dikker tijdens hun zwangerschap. Logisch: niet alleen groeit er een levend wezen in hun buik dat gevoed moet worden, veel vrouwen bewegen ook minder als ze zwanger zijn. Toch is er volgens de Amerikaanse journaliste Kelly Wallace een groeiende groep vrouwen die zich bepaald niet ‘laten gaan’ tijdens de negen maanden dat ze in verwachting zijn.

Pregnorexia
Voor die trend heeft Wallace het woord ‘pregnorexia‘ bedacht. Pregnorexia is een variant op de bekende eetstoornis anorexia nervosa, waarbij de patiënt zich uithongert om maar zo dun mogelijk te worden en te blijven. Vrouwen met pregnorexia proberen koste wat kost niet aan te komen tijdens hun zwangerschap: ze eten (te) weinig en sporten fanatiek. Met als gevolg weliswaar een strak figuur, maar vaak ook een ongezonde baby.

Sluimerend eetprobleem
Volgens experts hebben heus niet alle vrouwen die tijdens de zwangerschap met hun gewicht worstelen direct pregnorexia. Maar vrouwen die van tevoren al een sluimerend eetprobleem hadden, lopen het risico dat dat tijdens hun zwangerschap verergert.

Volgens Claire Mysko, schrijfster van het boekje Does This Pregnancy Make Me Look Fat?wordt het probleem mede veroorzaakt door superslanke bekendheden die een paar dagen na de geboorte van hun kind alweer strak en plat in de spotlights staan. “Veel van de vrouwen die ik gesproken heb voor mijn boek zeiden graag ‘de perfecte zwangere’ te willen zijn,” aldus Mysko. “Die vrouwen spiegelen zich aan bekendheden, maar vergeten dat die vaak intensief worden begeleid bij hun pogingen hun slanke figuur te behouden.”

Wat zal de zwangerschap met mijn lijf doen?
Volgens de journaliste Wallace is pregnorexia onder meer te herkennen aan het feit dat de zwangere zich niet meer bekommert om bijvoorbeeld de naam van haar kindje, of over de inrichting van de babykamer. “Als vrouwen zich vooral afvragen wat de zwangerschap met hun lijf zal doen en of hun partner na de bevalling nog wel van ze zal houden, moet je je misschien zorgen gaan maken over pregnorexia,” aldus Wallace.

Onderwerpen