Spring naar de content

Ouders mogen best drugs gebruiken

‘Party papa’s’ schreef journalist Haroon Ali voor Volkskrant Magazine afgelopen weekend: over ouders die in het weekend nog wel eens een pilletje slikken of een lijntje snuiven. Dat stond tenminste in de intro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Eigenlijk ging het verhaal daar helemaal niet over. Het ging twee jonge moeders die drugs gebruiken om de eenzaamheid tegen te gaan – want, veronderstelde het stuk: als jonge, single moeder ben je eenzaam. En ook een beetje naïef. En over twee jonge vaders die drugs gebruiken omdat ze het zo gewend zijn, maar echt léuk vinden zij het ook niet. Ondanks dat de schrijver vast heeft geprobeerd het ‘open’ te schrijven, schemerde er een irritant soort moralisme in door.

Een papa is ook een mens
Alsof drugs iets heel vies is, of iets bijzonders. Laten we wel wezen: er zijn héél erg veel ouders die wel eens drugs gebruiken. Of je het daar nu mee eens bent of niet. Laten we niet net doen alsof we in de jaren ’50 leven, alsof hippies nog uitgevonden moeten worden. Drugsgebruik onder ouders heeft niet per definitie iets met leeftijd te maken, durf ik ook te beweren. Als je er altijd al van hield, verandert dat niet zodra je een kind krijgt. Een papa of een mama is, hoe raar je dat ook mag vinden als je zelf kinderloos bent, namelijk ook een mens. Sylvia Witteman gaf eens toe in een interview in Mama Magazine dat ze wel eens een lijntje snuift. Haar man dan wellicht ook – de hoofdredacteur van de krant waar dit verhaal in stond.

De laatste keer dat ik een xtc pil slikte, was twee jaar geleden – ik doe het niet vaak. Het was tijdens een concert van SBTRKT in Paradiso, met mijn toen nieuwe vriend. Ik had twee kinderen uit een vorige relatie, de derde zou een jaar later geboren worden. Ik kan me herinneren hoe fijn die avond in Paradiso was, hoe gezellig we het samen hadden en met de andere mensen die bij ons waren en dat het énige nadeel van de nacht was, dat ik me vaagjes afvroeg of er geen mensen zouden zijn die het raar zouden vinden, die me zouden afkeuren hier om. Ik ben bang dat er door het moralistische tintje in het Magazine verhaal alleen maar meer mensen afkeuren.

Een feestje vieren
De laatste keer dat ik coke snoof was korter geleden. Een verjaardagsfeest, het spul kwam op tafel na heel veel bier. Het was het beste verjaardagsfeest in tijden.
Beste Haroon Ali, ik hoop dat, mocht je ooit zelf kindertjes willen adopteren of op een andere manier papa worden, dat je nog eens in de Ludwig staat of in Nyx, op een huisfeest of een festival beland, en dat iemand je een lijntje aanbiedt. En dat je denkt: waarom niet. Dat je ervan geniet, misschien wel meer dan alle keren dat het nu voorkomt in je leven. Dat je, juist dan, het leven wilt vieren. En een ogenblik terugdenkt aan het artikel.