Spring naar de content

Voorstel CDA met SNS Bank kan Rabobank marginaliseren

De CDA-fractie in de Tweede Kamer adviseert minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem te wachten met de beursgang van ABN AMRO. Een beursgang zou nu een veel te lage opbrengst genereren, we blijven met een fors verlies achter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Daar was en ben ik het helemaal niet mee eens. We kunnen het geld goed gebruiken en als belegger vind ik dat je je verlies moet nemen om de opbrengst vervolgens weer beter in te zetten.

Zelfs de laagste genoemde opbrengsten zijn in mijn ogen te hoog en dat heb eerder op deze plek ook onderbouwd. Zeker zullen we het pas weten als we het doen maar zoals gezegd: neem je verlies en laat het geld opnieuw voor je werken. We kunnen er de neerwaartse spiraal van al maar opnieuw bezuinigen mee doorbreken.

Interessanter vind ik de CDA-plannen met SNS Bank. Het CDA wil daar een “sobere, publieke nutsbank met een regionale functie” van maken. Dat lijkt me een heel goed idee.

Tenminste één plek in het ons land waar je je geld veilig kan stallen en je betalingsverkeer probleemloos verloopt. Spaargelden worden als hypotheken weer uitgezet, zo simpel kan het zijn. Eén plek waar het depositogarantiestelsel álles dekt.

Tenminste één plek ook waar geen perverse prikkels zijn en dus ook geen bonussen. Zo moeilijk is bankieren op die manier nu ook weer niet.

Van oudsher hadden we in Nederland de lokale spaarbanken waar eigenlijk niet veel meer dan de loonzakjes van werknemers doorheen liepen met wat aanpalende producten. Ik denk niet ze daar vroeger zelfs maar beleggingsproducten hadden.

Al die spaarbanken zijn uiteindelijk gefuseerd, de enige banken die er daarna nog een beetje op leken waren de lokale Rabobanken die later toch in toenemende mate naar de pijpen van het Utrechtse hoofdkantoor moesten dansen. Lokale Rabobanken – het worden er steeds minder – stonden met de poten in de lokale modder en kenden de klanten van gezicht. In veel gevallen is dat nog zo maar er is flink de klad in gekomen. Het Jochem Meijer-imago is de laatste jaren in het algemeen en de laatste maanden in het bijzonder ingestort.

Zou de Overheid de CDA-suggestie volgen dan zou een ongetwijfeld flink succes van SNS de Rabobank marginaliseren.