Spring naar de content

Nelson Mandela ‘moreel voorbeeld’ voor Desi Bouterse

Wijlen Nelson Mandela was een groot leider, zoveel moge duidelijk zijn. De condoleances stroomden het afgelopen weekend binnen, gemeend of niet. Het lijkt wel alsof iedereen op de wereld zijn zegje wil doen over zijn of haar relatie met Madiba.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar waar Mandela in zijn leven verdraagzaamheid en vrede hoog in het vaandel had staan, greep president en opperboef Desi Bouterse zijn overlijden aan om de moraalridder uit te hangen. In de NRC van afgelopen weekend stonden zijn woorden veilig ingedekt tussen de reacties van Angela Merkel en de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi.

31 jaar na de Decembermoorden noemt Bouterse Mandela ‘het morele voorbeeld voor iedereen, in Afrika en ver daarbuiten’.

bouterse

Ook werd bekend dat de Surinaamse president aanwezig zal zijn bij de begrafenis van Nelson Mandela. Als voorzitter van de Unasur (de unie van Zuid-Amerikaanse staten) zal Bouta zondag afreizen naar Zuid-Afrika.

De PVV vindt de herdenkingsdienst bij uitstek een gelegenheid om Bouterse op te pakken en in Nederland in het gevang te zetten, en wil weten of de regering-Rutte stappen gaat ondernemen op dit gebied.

Ook vindt de partij het ongepast dat koning Willem-Alexander en Desi Bouterse op dezelfde plechtigheid aanwezig zijn. De Surinaamse president heeft in Nederland nog een gevangenisstraf van elf jaar open staan wegens het smokkelen van cocaïne.

Als zittend president is Bouterse onschendbaar en kan hij in principe niet opgepakt worden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Bouterse weet dit, en hij mijdt Nederland daarom altijd tijdens zijn buitenlandse reizen. Het is voor hem sowieso de eerste reis buiten Suriname sinds zoonlief Dino in augustus van dit jaar in Panama werd opgepakt op verdenking van het smokkelen van drugs en wapens.

Onderwerpen