Spring naar de content

Dit zijn de irritantste woorden van 2013

Aan het eind van deze week wordt er – misschien wel voor het eerst in de geschiedenis – een woord de taal uit gestemd. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie organiseerde naar aanleiding van de populaire woord van het jaar-verkiezingen een tegenhanger: welk woord zien Nederlanders graag uit de taal verdwijnen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Onder het motto ‘weg met dat woord’ werden meer dan achthonderd woorden voorgedragen. Vervolgens werden tien woorden genomineerd voor eliminatie. Die kunnen vervolgens worden verkozen tot ‘het irritantste woord van het jaar’. Dat wordt overigens democratisch besloten: stemmen kan nog.

Participatiesamenleving
Opvallend is dat op de lijst met kanshebber twee woorden staan die ook figureerden op de lijst van woorden die waren genomineerd als woord van het jaar. Zelfs de winnaar van die verkiezing, ‘participatiesamenleving’, wekt blijkbaar dusdanig veel ergernis op dat het nu ook kans maakt om uit de taal te worden weggestemd. Ook het hypewoord ‘selfie’ (zelfportret gemaakt met een mobiele telefoon) staat in beide lijsten.

Naast ‘selfie’ zijn nog drie anglicismen genomineerd: ‘yolo’, ‘swag’ en ‘kids’Voor ‘kids’ bestaat een uitstekend alternatief in het Nederlands, en van ‘swag’ weet niemand eigenlijk precies wat het betekent, aldus de motivering van de nominaties.

Vlaamse woorden
Uit twee woorden op de lijst blijkt dat de verkiezing wordt gehouden voor iedereen die Nederlands spreekt, en dus niet alleen voor Nederlanders. Zowel het prachtige ‘dagdagelijks’ als het strenge ‘confederalisme’ zijn woorden die vooral in Vlaanderen worden gebruikt.

Ten slotte bevat de lijst drie woorden die noch Engels, noch Vlaams zijn. ‘Papadag’, ‘absoluut’ encrisis’Het winnende – of zo u wilt verliezende – woord wordt vrijdag bekendgemaakt. Hoe snel het woord de taal moet verlaten, is nog niet duidelijk.