Spring naar de content

Wietparadijs Montevideo wil geen tweede Amsterdam worden

Afgelopen nacht stemde de Senaat van Uruguay voor legalisering en regulering van wietgebruik en -productie. Uruguay wordt daarmee het allereerste land ter wereld dat de verkoop en teelt van marihuana zelf regelt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

De legalisering van drugs zal helpen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, doordat de wiethandel voortaan in het volle daglicht zal plaatsvinden. Dat meldt president José Mujica, die de wet nog moet ondertekenen (en dat ook gaat doen; hij is groot voorstander).

Uruguayan Senate to vote on legalization of marijuana

De wet stelt dat marihuanagebruikers maandelijks maximaal veertig gram mogen kopen. Ze moeten wel achttien jaar of ouder zijn, en alle aankopen moeten in een databank worden bijgehouden.

Uruguayanen mogen jaarlijks zes planten telen met een maximale opbrengst van 480 gram. Echte die-hards mogen ook een club vormen van maximaal 45 mensen, die samen 99 planten per jaar mogen produceren. Wel allemaal voor gebruik binnen de grenzen én alleen doorr Uruguayanen. Het is niet de bedoeling dat de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo het Amsterdam van Zuid-Amerika gaat worden.

Betaal je voor een gram nederwiet 9,59 euro, de Uruguayaanse wiet kost slechts één dollar per gram (0,72 eurocent). Hoe ze met dit soort prijzen drugstoerisme denken tegen te houden, lijkt ons een raadsel. Maar toch: buitenlandse stoners zijn niet welkom. Dat u het even weet.