Spring naar de content

Homo-onvriendelijke campagne SP-jongeren: Rutte neemt ‘bezuinigingsslet’ Samsom

Mark Rutte en Diederik Samsom liggen bij elkaar in bed. En Samsom is Ruttes ‘bezuinigingsslet’, dixit de jongeren van de SP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Het mag dan wel lekker rijmen, ‘in bed’ en ‘bezuinigingsslet’, maar voor de rest is het een beetje vreemd, de slogan die op onderstaand SP-spandoek staat. Politicoloog Simon Otjes spotte het spandoek twee weken geleden tijdens een FNV-demonstratie.

Die was gericht tegen de bezuinigingen die VVD en PvdA in gang hebben gezet. De letterlijke tekst van het spandoek van de SP-jongeren (verenigd in de club ROOD) luidt als volgt: “Samsom bij Rutte in bed. VVD’s bezuinigings-SLET. KOM IN ACTIE! SLUIT JE AAN BIJ ROOD.”

fotosprood (foto via: Simon Otjes)

Op hetzelfde spandoek staan naast die tekst twee poppetjes die het met elkaar doen. Het ene poppetje stelt zijne excellentie premier Rutte voor en het andere poppetje, ja, dat is onmiskenbaar de rode ingenieur van coalitiepartij PvdA, Diederik Samsom. Politicoloog Otjes vraagt zich op zijn blog af wat het idee achter het spandoek is. “Is de SP homofoob?” Zijn antwoord op die vraag staat in deze verhandeling op zijn blog.

Veel interessanter is natuurlijk de vraag of de SP dit een passend spandoek vindt om te protesteren tegen de bezuinigingen en lastenverzwaringen van Rutte II. Ons is bekend dat de SP een actiepartij is die liever de straat op gaat dan verantwoordelijkheid te dragen voor beleid, maar vindt Emile ‘knuffelbeer’ Roemer dit wel oké?

Of is het misschien de nieuwe campagneslogan van de SP en wordt het aloude SP-symbool (een rode tomaat) vervangen een rood SP-sterretje? En hoe staat de FNV eigenlijk in deze discussie? Vindt die ook dat Samsom de ‘bezuinigingsslet’ is van Rutte? Vragen, vragen. Waar is die goede oude tijd gebleven met Jan Peter Balkenende aan het roer? Fatsoen moet je doen…