Spring naar de content

Sebastiaan Verschuren: ‘Als ik geniet van de race, presteer ik het best’

Vier jaar lang toeleven naar het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen. Hoe doen atleten dat? Fotografe Lizette van der Kamp en journalisten Hanneke Grutterink en Marijn de Vries volgen zes Nederlandse toppers in hun ups en downs op weg naar Rio 2016: Wielrenster Marianne Vos, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Sebastiaan Verschuren, judoka Anicka van Emden, rugbyster Elke van der Meer en boksster Nouchka Fontijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lizette van der Kamp

Sebastiaan en Coach Martin Truijens

“Gedurende het jaar had ik zoveel met Martin gepraat over die race. Elke dag. Het zat erin geramd. Je oefent en oefent tijdens de training. Bij de wedstrijd moet het eruit komen. En dat gebeurde dus niet. Op het WK in Barcelona haalde ik niet eens de 100 meter vrij finale. Wat een teleurstelling!

“Martin en ik hadden dit totaal niet aan zien komen. Ik voelde me goed. Dit jaar ben ik volwassen geworden. Ik trainde nog serieuzer, at nog beter, liet alles ervoor schieten. Zelfs een extra kans om de finale van de 200 meter vrij te halen liet ik ervoor lopen. En toch haalde ik het niet.

“Na mijn slechte WK heeft Martin ook een kloteweek gehad. Sommige mensen vroegen hem of hij boos op mij was. Zijn antwoord was: ‘Nee natuurlijk ben ik niet boos! Waarom zou ik boos zijn? Sebastiaan vindt het zelf ook niet leuk om slecht te zwemmen!’ Het was een bittere pil voor ons allebei. Het blijft afstemmen met elkaar. Nu weten we beter wat we aan elkaar hebben en wat we van elkaar kunnen verwachten. Wanneer ik te serieus ben en hij even een grapje moet maken. Zodat ik ontspannen blijf en kan genieten van de race, want dan presteer ik het best.

“Op dit moment kan ik me niet voorstellen zo’n keuze te maken als Ranomi en niet met mijn coach door te gaan. Tegelijkertijd is het altijd goed te kiezen voor jezelf in je sport. Als ik dacht dat ik ergens anders harder zou zwemmen dan bij Martin, zou ik ook weggaan. Sterker nog, ik denk zelfs dat hij me weg zou sturen. Als coach sta je toch in dienst van je pupil. Ook als je zelf als coach merkt dat je niet meer bij kan dragen aan de prestaties van je pupil, dan zet je er volgens mij ook vraagtekens bij.

“Deze week hebben we goed getraind, en daarom ga ik vanavond lekker bij hem en zijn vriendin winterbarbecueën. Dat is het dunne lijntje tussen spanning en ontspanning. En dat is wat onze relatie zo uniek maakt.”

Profiel
Naam: Sebastiaan Verschuren
Geboortedatum: 7 oktober 1988
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: Zwemmer

Sebastiaan Verschuren begon zijn sportcarrière als langeafstandszwemmer, maar legt zich de laatste jaren toe op het kortere werk. Op de Olympische Spelen van Londen 2012 eindigde als vijfde op de 100 meter vrije slag. Zijn doel voor Rio 2016: een podiumplek op dit ‘koningsnummer’.