Spring naar de content

Pijnlijk: Spaanse premier wordt niet herkend in Brussel

Het zijn zware tijden voor de Mariano Rajoy, de regeringsleider van Spanje. Economisch herstel blijft vooralsnog uit, Catalonië wil nog steeds zelfstandig worden en in veel steden klinkt de roep om het vertrek van Rajoy steeds sterker. En dan wil het ook in Brussel niet zo lukken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Daar verzamelen deze week de Europese regeringsleiders zich voor de laatste EU-top van 2013. In Brussel stonden gisteren en vandaag onderwerpen als defensie, de economische en monetaire unie en veiligheid op de agenda.

Met dat laatste lijkt het wel goed te zitten, want de beveiligingsbeambten in de Europese hoofdstad laten niets aan het toeval over. Grootste slachtoffer van die dadendrang is Mariano Rajoy die onder het toeziend oog van vele camera’s een pijnlijk moment beleefde. Waar de meeste regeringsleiders vrolijk mogen doorlopen, wordt Rajoy staande gehouden om de accreditatie om zijn nek even te controleren.

Angela Merkel, François Hollande en Mark Rutte – er valt ongetwijfeld veel op ze aan te merken, maar zo bont als hun Spaanse collega maken ze het niet. In eigen land onder zware politieke druk, een economische crisis die maar niet van wijken weet, en dan in Brussel worden behandeld als de eerste de beste passant. Nee, het wordt niet de Kerst van Mariano Rajoy.