Spring naar de content

Extreem-rechtse NVU prijst PVV om samenwerking Front National

De PVV gaat op Europees niveau samenwerken met het Front National van Marine Le Pen en haar antisemitische vader Jean Marie. Dat is goed nieuws, vindt Constant Kusters van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Dat Geert Wilders aan het flirten is met het Front National en Vlaams Belang wordt niet overal even goed ontvangen (de ene na de andere opgestapte PVV’er is niet blij met die move), maar in Gelderland wordt er reikhalzend uitgekeken naar de aankomende samenwerking tussen de partijen.

Kusters, de leider van de in Arnhem gevestigde extreem-rechtse politieke partij NVU die volgend jaar meedoet met de verkiezingen in drie gemeenten, is helemaal in zijn nopjes. Hij prijst de PVV omdat de partij naar rechts is opgeschoven. In een speciale kerstvideo blikt de extreem-rechtse politicus in spe vooruit op 2014:

“Je ziet door de toenadering van Geert Wilders naar Front National en Vlaams Belang dat de PVV is opgeschoven naar de rechterkant. Onze mensen hebben bij de laatste PVV-manifestatie in Den Haag folders van de NVU verspreid. Daardoor zie je dat de partijen rustig naar elkaar toe komen.” Kusters, sinds kort auteur van een heuse politieke autobiografie, meent dat Wilders de laatste jaren is veranderd:

“Wilders gaf vroeger altijd af op Front National en Vlaams Belang. Dat waren extremistische partijen. Je ziet nu dat de PVV inziet dat ze geen andere coalitiepartners hebben in Europa,” aldus de NVU-man in de kerstboodschap. Kusters is niet alleen. Bezoekers van de NVU-site staan ook achter Wilders’ plannen om samen te werken met Front National: 75 procent van de bezoekers vindt de samenwerking goed, aldus een NVU-poll.

Maar hoe gemeend zijn Kusters’ complimenten aan het adres van Wilders en de PVV? Only time will tell. Immers, Wilders is en blijft een vriend van Israël en daar moet extreem-rechts niks van hebben. Misschien denkt Kusters – door de PVV te complimenteren – kiezers te kunnen paaien om volgend jaar in Arnhem, Purmerend en Westland op de NVU te stemmen. Als dat niet werkt, moet “jodenvriend” Wilders het na de verkiezingen ongetwijfeld weer ontgelden in NVU-kringen.