Spring naar de content

Waarvan akte: Maastricht stelt papierophaaldiploma verplicht

Het college van B&W in Maastricht heeft besloten om per 1 januari 2014 een einde te maken aan een langlopend maatschappelijk probleem: ongeschoolde papierophalers. De oplossing is simpel, een papierophaaldiploma.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

De hoofdstad van Limburg, waar regels toch vooral ‘regels’ zijn, meent dat vrijwilligers die papier ophalen voor een extra centje in de verenigingskas daarvoor een diploma nodig hebben. Echt waar. Nee, heus.

Echt.

Een ongekende reeks aan incidenten heeft geleid tot dit beleidsbesluit. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 2 personen, (zegge: twee personen), gewond geraakt bij het ophalen van oud papier. En gelooft u het maar, dat zal niet gebleven zijn bij een lelijke papercut, wat trouwens vreselijk is. Ongelooflijk hoe zoiets kleins zoveel pijn kan doen.

Maar papier ophalen, is dat nu werkelijk zo gevaarlijk? Op de basisschool hadden wij een hele grote stalen container die gevuld, aangestampt en geleegd moest worden. Deden de kinderen. Nooit een vinger bij gekneusd, maar dat was vroeger. Een bink uit groep 8 had dat kreng ooit in de fik gekregen. Geen blaartje op de vingers. Hoe anders is dat in Maastricht…

Geld
Maar stel nu, meedenkende lezer, dat er enige noodzaak voor deze maatregel is. Zou het dan in deze tijden van crisis en broekriemaanhalerij niet een beetje het verkeerde moment zijn? Wat mag dat wel niet kosten? Welnu, een slordige € 135 per cursist. Vergoed door de gemeente. Vermoedelijk wordt het veilig ingezamelde papier hergebruikt om geld op te drukken. Het blijft Limburg.

Regels, regels en nog eens regels
En laten we er eens vanuit gaan, omdat we zulke vriendelijke mensen zijn, dat dat geld er wel is en dat het geen verspilling is. Dat er geen speelperkje minder om aangelegd hoeft te worden en er geen stoeptegel langer dan nodig verkeerd door ligt. Waren we niet met zijn  allen tegen te veel regels een poosje terug? “Overbodige regels en ingewikkelde procedures moeten worden aangepakt” schreef de VVD ooit met een dikke streep eronder, “Het is onbegrijpelijk dat lokale politieke partijen zo weinig oog hebben voor de regeldruk van burgers en bedrijven” lees je ergens op de site van D66 en zelfs Groenlinks vertelt apetrots in een artikeltje dat zij de minst regelzuchtige stad (Amersfoort) besturen. Stuk voor stuk coalitiepartners in Maastricht. Op papier prachtige woorden, maar papier is geduldig. Zeker als het niet opgehaald wordt.