Spring naar de content

Dawood Hilmandi kijkt over grenzen heen

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: de 26-jarige Dawood Hilmandi uit Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Dawood Hilmandi (Afghanistan, 1987) vluchtte op dertienjarige leeftijd naar Europa. In zijn eentje. Na onder meer op de kunstacademie in Enschede te hebben gezeten, behaalde hij in 2009 zijn diploma Fine Arts aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Een jaar later behaalt hij de Master of Filmmaking aan de London Film Academy. Sedertdien is hij werkzaam als videokunstenaar en fotograaf – en met succes. Zowel zijn foto’s als video’s worden alom gewaardeerd.

Over zijn werk
“Ik ben geïntrigeerd door mensen, hun gewoonten, de manier waarop ze wonen, hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze functioneren in hun context. Dit probeer ik vast te leggen in een script of in een foto reportage. Ik reis veel en documenteer de mensen en verhalen die ik tegenkom, zoals in onderstaande foto’s die in Iran, Afhanistan en Londen zijn gemaakt.”

(Compleet overzicht van deze afzonderlijke fotoseries vindt u hier.)

“In mijn korte films snijd ik onderwerpen aan als angst, gender, tijd, identiteit en de drang tot overleven. Daarvoor heb ik gefilmd in Afghanistan, Iran, Japan, IJsland, Amerika en verschillende landen in Europa. Ik voel de verantwoordelijkheid om mijn bevindingen te delen met een publiek. Ik voel me als een boodschapper die tussen culturen heen en weer reist. Een taak die mij goed past, omdat ik door mijn ervaringen een wereldburger ben geworden die in staat is over grenzen, normen, waarden en taboes heen te kijken. We leven in een wereld waarin we dagelijks met ‘de ander’ geconfronteerd worden. Mijn doel is om ‘die ander’ een menselijk gezicht geven.” Meer werk van Dawood Hilmandi vindt u hier.

HDawood1HDawood2HDawood3HDawood5 VIDEO COMPILATION from DawoodHilmandi on Vimeo. HDawood7HDawood10HDawood9HDawood8HDawood6

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  Volg HP/ De Tijd op Facebook