Spring naar de content

Achter de schermen bij nieuwste Facebook-hit ‘Tattas be like’

Nederland is een nieuwe Facebook-hit rijker: Tattas be like.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Vijf dagen geleden lanceerde Cid, in het dagelijks leven ‘allround creative’ bij Vice Nederland, de Facebookpagina waarin Nederlanders en hun gewoonten op de hak worden genomen. De pagina is een eclatant succes: meer dan tachtigduizend mensen genieten al van de lachspiegel die ze dagelijks wordt voorgehouden, en het worden er elke minuut meer. Cid verklaart het succes: ‘Zelf gesmeerde boterhammen meenemen als je een dagje uit gaat is voor veel mensen heel herkenbaar.’

Wat maakt een tatta een tatta, Cid?
“Letterlijk betekent ‘tatta’ niets anders dan ‘aardappel.’ Nederlanders zijn echte aardappeleters, dus namen ze aardappels mee naar de koloniën. Naar Suriname bijvoorbeeld, het land waar mijn vader vandaan komt. Aardappel is daar p’tata, Nederlanders werden al snel p’tatas genoemd. In de Nederlandse straattaal werd dit uiteindelijk ‘tatta.’ Tattas zijn dus Nederlanders. Volkse mensen. Mensen die verkleed naar de ArenA gaan en dan meezingen met de Toppers. Van die heerlijke Hollandse mensen.”

Wat vinden die ‘heerlijke Hollandse mensen’ van je Facebookpagina?
“Over het algemeen zijn de reacties heel positief. Ook zij moeten er om lachen. Omdat het herkenbaar is, denk ik. Die pot pindakaas die mee gaat op vakantie. Die zelf gesmeerde boterhammen die mee worden genomen als we een dagje uit gaan. En er is ook helemaal niets mis met deze gewoontes, het is alleen ontzettend grappig als een ander ze uitvergroot en je er bewust van maakt. En als ik dan via Facebook hoor dat de tattas er zelf ook heel hard om moeten lachen, en dat gebeurt regelmatig, dan word ik een beetje warm van binnen. Dat doet me heel goed. Het liefst zou ik ze allemaal een knuffel geven.”

Tatta2
Gemaakt door: Youssra Allach.

Tatta1

 

Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om deze pagina op te richten?
‘Ik lag vrijdagavond op de bank en had niet zoveel te doen, was een beetje aan het zappen. Ik zag een plaatje voorbijkomen van een vrouw met een agressieve hond. ‘Tattas be like.. hij doet niets, aai ‘m maar’ stond er boven. Ik moest er heel erg hard om lachen. Ik deelde het plaatje op mijn Facebookpage en ben er zelf ook een stuk of tien gaan maken. Bijvoorbeeld een plaatje met: ‘Tattas be like… kom over een kwartier maar terug, we zijn aan het eten’, of zoiets. Dat soort typisch Hollandse uitspraken die ik me uit mijn jeugd herinnerde. Ik deelde de plaatjes op mijn eigen page en vroeg aan mijn vrienden of dit iets kon worden. Ze gingen er hartstikke lekker op. De afbeeldingen werd geliked, gedeeld, echt duizenden mensen moeten het hebben gezien. Toen heb ik gelijk de pagina Tattas be like aangemaakt. Binnen een dag had ik meer dan dertigduizend likes.’

Ik neem aan dat je op dit moment niets zelf meer bedenkt, je krijgt alles natuurlijk aangeleverd van je gevolg.
“Tussendoor verzin ik zelf nog wel eens wat, maar de meeste plaatjes die ik nu plaats krijg ik opgestuurd inderdaad. Inmiddels zijn dat er duizenden.”

Wat is op dit moment je persoonlijke favoriet?
‘Deze. Ik heb deze niet zelf bedacht, iemand stuurde ‘m me op.’
TT12

 

Tot slot: hoe gaat dit aflopen?
“Ik heb geen idee of het een hype is of dat het iets blijvend wordt. Ik zie wel. Ik ga gewoon door met het posten van plaatjes. Als het maar niet te politiek wordt. Ik snap heel goed dat als de racismediscussie er niet was geweest, dat deze pagina misschien ook niet zo’n succes was geworden. Dit is een soort satirische reflectie op de Zwarte Piet-discussie, een satirische kijk op het feit dat veel mensen vinden dat we alles wat Nederland eigen is maar moeten behouden. Maar nogmaals: laten we het vrolijk houden. Ik denk dat we met humor en zelfspot veel meer tolerantie kunnen krijgen dan door het voeren van een emotionele discussie.”

Like hier Tattas be like.

Tatta3 Tatta4