Spring naar de content

Nieuwe tegenvaller kabinet: werkloosheid neemt al weer toe

Als u mij vaker leest, dan weet u dat ik bepaald niet optimistisch ben over de stand van de economie. De laatste weken kom ik met dat standpunt steeds meer alleen te staan, u leest bijna dagelijks optimistische berichten en Henk Kamp heeft zelfs verklaard dat pre-crisis-groeipercentages weer haalbaar zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Als dat al zo is denk ik niet dat Kamp daar dan bij zal zijn, in elk geval niet als minister want deze crisis zie ik zomaar nog een jaar of vijf uitfikken. En tegen die tijd ziet politiek Nederland er weer heel anders uit.

Zojuist publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de werkloosheidcijfers over december 2013. We tellen een groei met 19.000 personen. Het is nog wat vroeg om van een trendbreuk te spreken maar het zou mij niet verbazen. En nu niet zeggen dat ik makkelijk praten heb, in juli vorig jaar zag ik – helemaal contrair aan het heersende denken op dat moment – ook een trendbreuk. Ik schreef dat het me niet zou verbazen als de werkloosheid zou gaan afnemen. En dat gebeurde de maanden daarna ook, zoals ik ik mijn column in november vaststelde.

In november waarschuwde ik al voor teveel optimisme: zo’n afnemende werkloosheid op korte termijn zou heel goed niet meer kunnen zijn een korte opwaartse beweging in een op langere termijn nog altijd neerwaartse trend.

De decembercijfers wijzen in die richting, het nieuwe jaar bracht al weer genoeg nieuws over bedrijven in problemen om te veronderstellen dat het lek nog lang niet boven is. In de Zorg bijvoorbeeld, vallen op dit moment enorme klappen. Overigens neemt het aantal werklozen vaak nog toe, ook als de economie lijkt te verbeteren. Ook dat is een normaal patroon.

Deze nieuwe werklozen zijn ongetwijfeld een tegenvaller voor het kabinet. Wat nog zorgelijker is aan deze cijfers is het dat het aandeel 55-plussers erin flink toeneemt. Met 30,8 procent zijn ze oververtegenwoordigd. 55-plussers zijn de duurste werklozen. Ze hebben, zo tegen het einde van hun deelname aan de beroepsbevolking, de hoogste salarissen en het langste arbeidsverleden. Dat geeft ze recht op de hoogste WW-uitkeringen met in veel gevallen ook nog eens de langste uitkeringsduur. Telt u dat maar op bij de tegenvallers waarover ik vorige week al schreef.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, ING, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter