Spring naar de content

Rapper PSY multimiljonair door Youtube

Zijn dansje was achterlijk, de muziek vreselijk en zijn uiterlijk ook al niet om over naar huis te schrijven. Maar toch. De Zuid-Koreaanse rapper PSY veroverde de wereld in 2012 met zijn nummer Gangnam Style en ziet daar, met name via Youtube, nog steeds duizenden dollars per dag van terug.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Een artikel, eerder deze week op de site van The Guardian, maakt duidelijk dat Youtube per miljoen streams 3000 dollar uitkeert aan videodiensten. Een schamel bedrag, vinden de meeste labels, maar PSY zal er niet wakker van liggen. Hij bezit al sinds eind 2012 het recordaantal views op de website.

5.691.628 dollar
Op 4 februari 2014 om 13:27 staat Gangnam Style van de veelbesproken artiest op het hoogst indrukwekkende aantal van 1.897.209.368 Youtube-views. Dat betekent dat hij tot nu toe al 5.691.628 dollar aan de video heeft verdiend. Een mooi bedrag voor een nummer dat niet door iedereen als hoogstaande muziek wordt gewaardeerd.

PSY kon bij zijn doorbraak meteen al rekenen op vijftien miljoen Youtube-luisteraars per dag. Dat betekent dat hij dagelijks 45.000 dollar verdiende met alleen al de stream van zijn video. Ter vergelijking: Gers Pardoel bereikte met zijn grootste Nederlandstalige hit aller tijden tot nu toe ‘pas’ 15,7 miljoen Youtubers. Frans Bauer moet waarschijnlijk tweehonderd HMH’s vullen om de miljoenen euro’s op te strijken.

En hoewel er nog steeds veel kritiek is op de hoogte van de video-inkomsten, toch lijkt er op wereldwijd vlak een nieuwe verschuiving plaats te vinden in muziekinkomsten.

Onderwerpen