Spring naar de content

Voorspelling: economie groeit in 4de kwartaal 2013 door

En dan denkt u natuurlijk: dat wist ik allang, we groeiden toch ook al in het 3de kwartaal. U wist het wel, maar ik wist het nog niet. Met een zeer zachte winter en die zeer geringe groei in Q3 had er een aardige aardgastegenvaller kunnen zijn die het cijfer met tienden van procenten negatief kon beïnvloeden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De groei van Q3 had zomaar weggevaagd kunnen zijn. Maar door het zojuist uitgebrachte bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de autoverkopen in december valt het balletje in de economie weer de andere kant op. U vindt het bericht hier: er zijn in december 2013 39.000 auto’s verkocht – een stijging van 115 procent vergeleken met december 2012 – en dat komt boven op stijgingen in oktober en november 2013. Per saldo was er in 2013 sprake van een daling, dus deze stijging in Q4 kan niet anders dan een flinke impuls geven aan het kwartaal-op-kwartaal-cijfer dat het CBS komende week bekend zal maken.

Het is een dubbel feestje voor de overheid, want de extra omzet komt tot uitdrukking in het groeicijfer, maar afgezien van misschien benzine zijn weinig producten zo leuk voor de schatkist als auto’s. De overheid vult z’n zakken onevenredig door de heffing van BPM en BTW. De gemiddelde prijs van een verkochte auto ligt in Nederland rond de €25.000. Alleen al de auto’s die in december werden verkocht, leverden een klein miljard op. Daarvan is al snel meer dan een kwart BPM en BTW.

Genoeg mooi nieuws; ik moet ook aan mijn naam en reputatie denken.

Al die auto’s die in Q4 méér zijn verkocht, zijn vooruitgehaalde vraag; dat heeft alles te maken met de zoveelste verzwaring in de fiscale behandeling van auto’s en autorijden die per 1 januari 2014 van kracht zou worden. Bereid u maar vast voor op een instortende automarkt in het eerste kwartaal van dit jaar. Terwijl ik dit schrijf, zitten we alweer ruim in februari en kunnen we met de jas aan makkelijk op een terrasje verder praten. Met dat gasverbruik komt het in Q1 2014 ook niet snel meer goed.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter