Spring naar de content

Fred Teeven stookt vuurtje binnen PvdA nog eens op met strafbaarstelling illegaliteit

Het wordt nog heet onder de voeten bij de PvdA in de aanloop naar 19 maart: Fred Teeven wil de PvdA houden aan de gemaakte afspraken over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Het zit PvdA-leider Diederik Samsom niet mee de laatste weken: minister Ronald Plasterk moest bijna aftreden na onthullingen over afluisterpraktijken, Samsom kreeg de deksel op zijn neus toen hij naar de pers lekte dat de Tweede Kamer wél was geïnformeerd over de afluisterpraktijken in de commissie-Stiekem, de peilingen beloven weinig goeds voor de sociaal-democraten en er is binnen de PvdA ook nog een discussie ontstaan over het leiderschap van Samsom.

En nu probeert staatssecretaris Teeven het vuurtje aan te wakkeren in de hoop dat het een veenbrand wordt die Samsom de kop kan gaan kosten. Teeven zei vanochtend in De Telegraaf dat hij verwacht dat de volledige PvdA-fractie vóór de strafbaarstelling van illegaliteit stemt. Want dat is zo afgesproken in het regeerakkoord en daar kan en mag de PvdA niet van afwijken. Afspraak is afspraak, aldus Teeven.

Teeven: “Daar geldt dus in feite een man een man, een woord een woord. Of in dit geval misschien: een vrouw een vrouw, een woord een woord.” Er is namelijk al één (anonieme) PvdA’er die weigert mee te stemmen met het kabinet. En dat is een doorn in het oog van Teeven, die gewoon eist dat de PvdA zich houdt aan de gemaakte afspraken. De VVD heeft immers moeten leveren aan de PvdA, die een kinderpardon wilde.

Nu moet de PvdA leveren, met nog minder dan een maand te gaan voor de verkiezingen. Dat kan de PvdA, en dan met name Samsom, nog lelijk opbreken. Het wordt een heet voorjaar voor de PvdA, zoveel is zeker.