Spring naar de content

Waarom de nieuwe House of Cards heel slecht is

De eerste recensies waren lovend, en zelfs de Chinezen zijn dol op het tweede seizoen van de exclusieve Netflix-serie met Kevin Spacey als de machtsgeile politicus Francis Underwood, maar eigenlijk is House of Cards heel erg slecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Aldus Dylan Byers in een opiniestuk op een van de grootste en meest invloedrijke blogs van de Verenigde Staten, Politico. Volgens Byers is het tweede seizoen een enorme teleurstelling. “De verhaallijnen zijn absurd. De voornaamste personages zijn oppervlakkig en clichématig uitgewerkt.” En de misdrijven die worden begaan in het tweede seizoen “zijn belachelijk en weinig overtuigend”.

Harde woorden voor de serie die verder bijna door iedere krant, blog en tv-programma de hemel in wordt geprezen. Zelfs president Barack Obama is een groot fan van de serie. Hoe komt dat eigenlijk, vraagt Byers zich af, dat iedereen die in Washington werkt – als journalist of aan de kant van de overheid – zo’n fan is van House of Cards?

Volgens Byers komt het door de herkenbare omgeving: de Oval Office, het Witte Huis, Washington DC. Maar dat is volgens de criticus niet genoeg. Hoofdrolspeler Spacey heeft gezegd dat de verhaallijnen van House of Cards helemaal “niet zo gek” zijn. En dat is tegen het zere been van Byers, die de serie steeds ongeloofwaardiger is gaan vinden. Het ging al mis bij de eerste aflevering van het tweede seizoen, toen Underwood iets deed wat geen vicepresident zou doen.

Byers denkt dat journalisten een tikje geobsedeerd zijn door de eigen beroepsgroep. Laat House of Cards nou niet alleen gaan over de machtspolitiek in Washington maar ook over de parlementaire journalistiek en je ziet meteen wat het probleem is waar Byers op doelt. Journalisten zijn volgens hem eventjes vergeten dat het hun plicht is om kritisch te zijn.

Voor Byers is House of Cards dan ook over het hoogtepunt heen. Dat is nog eens een sterk staaltje kritische journalistiek, want er wordt alweer hard gewerkt aan een derde seizoen.

Lees het gehele artikel hier.