Spring naar de content

Danken Nederlandse schaatsers hun medailles aan ‘zuurstof’?

De Nederlandse equipe zou tijdens de recente Olympische Spelen massaal gebruik hebben gemaakt van ‘zuurstof’, een chemisch element dat de prestaties positief zou beïnvloeden. De geruchten over zuurstofgebruik in met name de schaatssport deden al langer de ronde, maar tot nog toe wist geen enkele journalist de waarheid over het gebruik boven tafel te krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

In het Russische onderzoeksprogramma Мы узнаем werd gisteravond gesteld dat de Nederlandse overmacht op het ijs voor zeker “negentig procent te danken is aan het gebruik van zuurstof”. Zuurstof, dat onder meer in de lucht te vinden is, zou ervoor zorgen dat de prestaties langer volgehouden kunnen worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Мы узнаем toonde gisteravond documenten van het NOC*NSF, waarin gewag werd gemaakt van het grootschalig zuurstofgebruik. De Nederlandse sportkoepel zou al jaren op de hoogte zijn van het gebruik en in het verleden zelfs actief hebben meegewerkt aan zuurstofkuren voor een aantal topschaatsers. De namen Gianni Romme en Marianne Timmer vielen daarbij herhaaldelijk.
Jorrit Bergsma, een van de medaillewinnaars in Sotsji, reageert verbijsterd op het bericht.
‘Zuurstof? Zegt me niets. Ik bedrijf mijn sport op een schone, eerlijke manier en ik steek mijn hand voor al mijn landgenoten in het vuur. Nou ja, behalve voor Sven Kramer, maar dat heeft andere redenen.’
Sjinkie Knegt, winnaar van shorttrackbrons, is nog duidelijker: ‘Zuurstof? Nooit van m’n leven!’

Honderd procent
Zuurstof, een chemisch element met atoomnummer 8, is in Italiaanse en Spaanse apotheken nog altijd vrij verkrijgbaar. Het gebruik van zuurstof zorgt naar verluidt voor honderd procent (!!) meer zuurstof in het lichaam van de atleet. Of de stof schadelijk is voor mensen, wordt betwijfeld. Een anonieme Italiaanse arts, die tot voor kort zuurstofkuren aanbood op zijn website, stelt dat ‘het drinken van twee liter sinaasappelsap gevaarlijker is’. Zuurstof staat vooralsnog niet op de dopinglijst van het WADA. Voorzitter Craig Reedie van WADA: ‘Wij zijn tegen iedere vorm van manipulatie van prestaties en daarmee ook faliekant tegen zuurstofgebruik. Wat ons betreft gaat die stof vandaag nog op de zwarte lijst. Wij staan voor een eerlijke sport; clean sport bedrijven moet net zo normaal zijn als ademen.’