Plasterk en Hennis in politiek gevaar vanwege ruzie tussen veiligheidsdiensten
Er is wéér gedonder in het spionnenwereldje, zo heeft De Telegraaf vandaag ontdekt: de twee geheime diensten gaan rollend over straat vanwege de oprichting van de gezamenlijke MIVD- en AIVD-eenheid Joint Sigint Cyber Unit. Die oprichting verloopt niet bepaald zonder slag of stoot. En dat kort nadat minister Plasterk ternauwernood een motie van wantrouwen overleefde over een heikele inlichtingenkwestie.
Reden voor de bonje is dat de 100 tot 150 spionnen van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), die onder het gezag van minister Hennis (Defensie) vallen, pas welkom zijn in het gebouw van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in Zoetermeer nadat ze een extra veiligheidsonderzoek ondergaan. De MIVD’ers snappen niets van de ijverigheid van de AIVD, want ze hebben allang een verklaring in de broekzak zitten dat ze oké zijn. Anders zouden ze überhaupt niet bij de MIVD werken.
De leiding van de MIVD accepteert dat er een extra veiligheidsonderzoek moet komen, zij het niet van harte. Verschillende MIVD-militairen zijn echter woedend en eisen juridische stappen tegen de AIVD. Sommigen hebben zelfs al gesproken met hun advocaten, aldus de krant. Het heeft er alle schijn van dat militairen überhaupt weinig trek hebben in samensmelting tot één organisatie met de spionnen van Plasterk.
Het is het zoveelste incident binnen het wereldje waar ministers Plasterk en Hennis de baas van zijn. De vraag is nu dan ook: gaat zich dit tegen de twee verantwoordelijke ministers keren? Hebben zij nog wel controle over de geheime diensten? En hoe kunnen zij op een geloofwaardige wijze een internationaal van zeer groot belang zijnde cyberdienst oprichten als de twee geheime diensten niet eens met elkaar door één deur kunnen?
Plasterk en Hennis hebben ongetwijfeld hun handen vol aan het gladstrijken van de plooien de komende tijd.