Spring naar de content

Kabinet geeft stemadvies: ‘Stem niet op de PVV’

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wil vijf dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen alle Nederlanders toch vooral op het hart drukken niet op de PVV te gaan stemmen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Asscher adviseert vandaag in De Gelderlander om niet op de PVV te stemmen vanwege de ‘onacceptabele’ opmerking van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Wilders zei eerder voor de NOS-camera dat inwoners van Den Haag op de PVV moeten stemmen voor lagere lasten ‘en als het even kan minder Marokkanen’.

Even later zei Wilders overigens in de studio van RTL-journalist Frits Wester dat hij criminele Marokkanen bedoelde toen hij het had over ‘minder Marokkanen’. Maar dat heeft de vicepremier kennelijk niet meegekregen voordat hij werd geïnterviewd voor de krant. Asscher: ‘Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken. Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is.’

Opmerkelijk
Het stemadvies van Asscher is nogal opmerkelijk, want net zoals premier Mark Rutte een premier van álle Nederlanders is, is vicepremier Asscher een vicepremier van álle Nederlanders, dus óók van de PVV-stemmers. Normaal gesproken houden bewindslieden zich een beetje afzijdig bij lokale verkiezingen.

Het enige wat bewindslieden nog weleens willen doen is adviseren om op de eigen partij te stemmen, maar daar blijft het vaak bij. En dat is wel zo netjes. De volgende vragen zijn dan ook gerechtvaardigd, gezien het kabinet in feite altijd met één mond spreekt (als de schrijver van de PVV-Kamervragen meeleest, ga gerust je gang):

1. Spreekt Asscher namens het hele kabinet als hij adviseert om niet op de PVV te stemmen? Zo nee, waarom niet?

2. Waarom zegt Asscher niet gewoon dat mensen op zijn partij moeten stemmen in plaats van een negatief advies te geven voor de PVV, een partij die slechts mee doet in twee van de 403 gemeenten?

3. Gaat Asscher nog zijn excuses maken? Zo nee, waarom niet?