Spring naar de content

PVV-stemmers blijken dol op falafel

Vandaag vieren we het feest van de democratie: er zijn weer gemeenteraadsverkiezingen. Met zijn allen mogen we ons licht laten schijnen over gemeentelijke herindelingen, de openingstijden van het plaatselijke zwembad en het al dan niet afschaffen van piekuren in de horeca. Want laten we eerlijk zijn: het gaat het in de meeste dorpen en steden nergens over bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Ook bij onderzoeksbureau Ipsos hadden ze de kiezer geen enkele interessante vraag voor te leggen. Behalve dan over eetvoorkeuren. De uitkomsten van de politieke eetgewoontenpeiling zijn ronduit verrassend.

Schermafbeelding 2014-03-19 om 16.42.45
Bron: Ipsos. Klik op voor grote afbeelding

Zo blijkt 76 procent van de Partij voor de Dieren-stemmers deze Woensdag Gehaktdag na de stembusgang – ondanks alle dierenliefde – rustig een balletje gehakt te verorberen.

Allemaal aan de stampot
Uit de peiling blijkt verder dat allochtonen veel beter ingeburgerd zijn dan gedacht. De gemiddelde PvdA-kiezer houdt net zoveel van stamppot boerenkool als de gemiddelde Nederlander, terwijl allochtone kiezers bij de PvdA zwaar oververtegenwoordigd zijn.

ChristenUnie stemmers houden het minst van gado gado en foe yong hai, waarbij onduidelijk is of dit een religieuze kwestie is, of te maken heeft met het gebrek aan Chinese restaurants op de Veluwe. De Chinese keuken is overigens het meest populair onder SP-stemmers, hetgeen te verwachten is voor een partij van maoïstische origine.

Prakken of niet prakken
Christenen zijn de meest fervente prakkers in Nederland. Als er bij gezinnen met de bijbel aardappelen en groenten gegeten worden, worden deze doorgaans door elkaar geprakt, terwijl de piepers en peulen bij de linkse grachtengordelelite keurig gescheiden blijven. D66-stemmers houden dat zo tot het eind, terwijl GroenLinksers de aardappelen en groenten in de mond, per hap bij elkaar brengen.

De grootste vleeseters zijn verrassend genoeg niet de Duitsers, maar de SGP’ers. Precies 0 procent van de staatkundig-gereformeerden is vegetariër, wat waarschijnlijk van doen heeft met het feit dat het vlees bij hen altijd in de achtertuin staat.

Schermafbeelding 2014-03-19 om 16.42.25
Bron: Ipsos. Klik op voor grote afbeelding

Friet met frikandellen
De meest verrassende uitkomst is dat PVV-stemmers massaal fan zijn van Mediteraans eten, waar toch ook echt de Noord-Afrikaanse keuken onder valt. Liefst 24% van de PVV’ers geeft aan liever falafel, pitabroodjes en hummus te eten dan friet met frikadellen.

 

Aan deze bijdrage kan geen enkele nieuwswaarde ontleend worden.

Onderwerpen