Spring naar de content

‘We boekten een romantisch weekje Parijs. Daarna maakte ik het uit.’

Het lijkt zo fantastisch, op reis met je lief of je beste vrienden. Maar het valt vaak vies tegen. Je vriendin kan niet kaartlezen, je man laat ook in de bungalowtent zijn sokken slingeren, je schoonzus houdt geen moment haar waffel. Zo blijkt die droomreis in de praktijk een week lang je ergernis verbijten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De vakantie is doorgaans niet het gemakkelijkste onderdeel van een relatie. Ineens zit je vierentwintig uur per dag samen in een tent of in een Frans huisje je stierlijk te vervelen. Probeer je dan maar eens niet aan elkaar te ergeren. Om dezelfde reden is een vakantie met een groep vrienden of familie nogal een uitdaging. Een vriend vraagt jullie mee uit kamperen, je familie heeft voor de hele bups een huis geboekt in de meivakantie, of een alleenstaande ouder of vrijgezelle vriendin wil je mee op sleeptouw nemen in de zomer. In je fantasie is het een en al gezelligheid: hoe jullie ontspannen aan het zwembad liggen of rond het kampvuur zitten, drinken en lachen en kletsen.

Maar dat lachen tot diep in de nacht, die relaxte sfeer en die zoet samen spelende kin- deren – zo zal het in het echt natuurlijk niet steeds zijn. In het echt is met andere mensen op vakantie gaan, zelfs met je partner, ronduit moeilijk. “Zet wat mensen bij elkaar in een huis of op een eiland, en ook al zijn ze nog zo stabiele en normaal, het gaat vaak fout. Menig reality-tv-programma is op dat principe gebaseerd,” zegt psycholoog Jeannette Bolck.

Beslis jij maar.
Een romantisch weekje Parijs hadden mijn ex en ik geboekt. Ex, want na die week ging onze relatie van twee jaar uit. Misschien was het de druppel in een toch al niet zo geslaagde relatie, óf ik leerde hem daar in die andere stad pas echt kennen en wist opeens zeker dat ik zo’n relatie níet wilde. Hoe dan ook, die vakantie was een ramp en allerbehalve romantisch.

Mijn toenmalige vriend toonde geen enkel initiatief. Hij wilde niets doen eigenlijk, en steeds als ik iets voorstelde, zei hij: “Mij best.” Vroeg ik of hij naar de Eiffeltoren wilde of naar een museum, dan zei hij: “Beslis jij maar.” Vond ik iets mooi, dan was zijn reactie ‘mwah’. Zelfs over waar we zouden gaan eten had hij geen mening. Ook was hij vaak moe, dan wilde hij liggen. Misschien had ik dat allemaal nog wel kunnen hebben, als ik niet ook al de hele vakantie voor ons allebei had moeten betalen.

De laatste dag van de week ging ik alleen op stap, en was ik voor het eerst die week heel gelukkig. In m’n eentje, in Parijs. Toen we terugkwamen in Nederland heb ik het uitgemaakt.

De godganse tijd met elkaar
Een van de aspecten die vakantie met andere mensen zo lastig maakt, volgens Jeannette Bolck, is dat je op vakantie – soms voor het eerst in je relatie – dag en nacht samen bent. Dat is een onnatuurlijke situatie. In het dagelijks leven zie je je partner en zelfs je kinderen niet zo vaak en zo lang achter elkaar. Want de een gaat naar zijn werk, de ander naar school of naar vrienden, je hebt allerlei uitwijkmogelijkheden en ziet elkaar maar een klein deel van de dag.

Op vakantie zit je de godganse tijd met elkaar opgescheept. Dat kan beklemmend zijn als je het niet gewend bent. “Gezinnen zijn tegenwoordig erg geïndividu- aliseerd,” zegt de Tilburgse hoogleraar Ad Vingerhoets, die onderzoek doet naar vakantiestress en heimwee. “Iedereen heeft zelfs zijn eigen televisie of computer. Op vakantie ben je plotseling volledig op elkaar aangewezen. Dat legt enorme beperkingen op. Je moet meer reke- ning houden met elkaar. Dat is een potentiële bron voor conflicten in elk soort relatie.”

Pauline Bijster interviewde drie vakantiegangers die alleen in anonimiteit wilden spreken. Lees het volledige artikel in ons themanummer over reizen, dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.