Spring naar de content

'200 jaar na Napoleon veroveren twee Spanjaarden Frankrijk'

Vive la Republique! Of moeten we zeggen: Viva España? Twee van Frankrijks meest belangrijke posten worden sinds gisteren bezet door van oorsprong Spaanse politici. Manuel Valls, geboren in Barcelona, is de nieuwe premier van president Hollande en Anne Hidalgo, geboren in de Zuid-Spaanse stad Cádiz, mag zich de eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs noemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

En hoewel zowel Valls als Hidalgo de Franse nationaliteit hebben (Valls daarnaast ook nog de Spaanse), laten de Spanjaarden maar al te graag merken dat het hún landgenoten zijn, daar bij de Noorderburen.

“Twee eeuwen geleden viel Napoleón Spanje binnen. Nu veroveren twee Spanjaarden Frankrijk”, twitterde La Razón-columnist Rafael Peralta met enige trots.

De eigen politici zijn niet bepaald geliefd in Spanje. Een populariteitsmeting pakte in november vorig jaar erg slecht uit voor onder andere de zittende president Mariano Rajoy: de Spanjaarden beoordeelden hem volgens de krant El País met een magere 2,42. Dat is het laagste rapportcijfer dat een Spaanse president kreeg sinds de herinvoering van de democratie in het land, eind jaren zeventig van de vorige eeuw.

Een journalist van El País haakte in op het heersende pessimisme door op Twitter het volgende voorstel te doen: “Misschien kunnen we Frankrijk vragen of ze nog wat Spaanse politici over hebben om naar Spanje te laten komen". Waarop een van zijn volgers stelde: "Andersom juist: vraag ze of ze nog wat meer politici van hier willen, dan sturen we er een paar duizend."