Spring naar de content

Drie mislukte 1-aprilgrappen van 2014

Al ruim voor het 1 april was, vlogen de 1-aprilgrappen ons om de oren. Maar niet elke poets is even geslaagd. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

> Openluchtmuseum stelt beschadigde boerderij uit Groningen tentoon
Op de sociale media verscheen vorige week een bijzonder bericht: een boerderij uit Groningen, dat schade had van de constante aardbevingen, zou in het museum worden geplaatst. ‘Wie zich dinsdag 1 april met helm op bij de kassa meldt, mag in die woning de aardbeving komen ervaren’, aldus het bericht. De grap bleek niet afkomstig van het Openluchtmuseum zelf, zo zei woordvoerster Caroline Berkhof tegen Omroep Gelderland. ‘Een hele flauwe 1 aprilgrap.’ De grap werd dezelfde dag nog van internet verwijderd.

> PvdA Soest: Stemmenronselaar Osman Suna verlaat de partij
Osman Suna, de man die verdacht wordt van het ronselen van stemmen in Soest en van Diederik Samsom moest ‘wegwezen’, deed dit jaar ook een duit in het zakje. Vorige week kwam namelijk naar buiten dat hij de partij zou gaan verlaten. Samen met de nummer twee van de lijst, Muhammet Baskaya, zou hij zelfstandig doorgaan onder de naam Soesters voor Soesters Natuurlijk (SVSN). Maar helaas voor Diederik Samsom: het bleek een grap. Suna blijft gewoon bij de PvdA. PvdA-campagneleider Frans Bos, die opvallend genoeg ook heeft meegewerkt aan de grap, noemt de poets ‘geslaagd’ en niet schadelijk voor de partij. Oud-fractievoorzitter en de nummer drie op de lijst Herman Posthuma noemt de grap daarentegen ‘absoluut ongepast’, gezien de huidige situatie binnen de partij.

> Maastricht en Papendrecht: DNA uit hondenpoep halen
‘Vroege 1 april grap valt verkeerd bij gemeente en sommige hondenbezitters’ en ‘Vroege 1 aprilgrap loopt uit de hand’. Het eerste bericht komt uit Maastricht, het tweede bericht uit Papendrecht. En allebei bedachten ze dezelfde grap: gemeente en politie zouden DNA uit hondendrollen gaan afnemen om de hondenpoepoverlast tegen te gaan. Honden(bezitters) van wie de bruine opper blijft liggen zouden zo in enkele stappen getraceerd zijn.

Op de voorpagina van de plaatselijke weekkrant werden hondenbezitters uit Maastricht gevraagd om uiterlijk voor 1 april een zakje met hondenpoep in te leveren op het gemeentehuis. De gemeente zou een ‘DNA-paspoort’ maken om poepoverlast tegen te gaan. De grap viel verkeerd: tientallen mensen belden boos naar het gemeentehuis en een enkeling meldde zich zelfs boos naar de balie. ‘Het leverde extra werk op voor mensen van de verantwoordelijke gemeentelijke dienst, die uitleg moesten geven en de grap daarom ook niet konden waarderen’, zegt een woordvoerder van de gemeente. Hij benadrukt dan ook dat de grap niet is bedacht door de gemeente, maar door een redacteur van de weekkrant. De gemeente noemt de grap ‘misplaatst.’

In Papendrecht zijn het wijkagenten Patricia Hagenaar en Jolanda van Putten die vorige week een grap over hondenpoep hebben bedacht. Zij stuurden een bericht de wereld in dat de politie van Papendrecht, en later mogelijk ook de politie van Alblasserdam, zeer binnenkort zou starten met het onttrekken van DNA uit hondendrollen, om zo te achterhalen welke hond (welk baasje dus) verantwoordelijk is voor de drollen die blijven liggen. Het verhaal maakte veel los, en veel eerder dan gepland maakte het tweetal bekend dat het om een 1-aprilgrap gaat. ‘Desondanks kunnen we wel concluderen dat de grap is geslaagd, want het is gelukt om aandacht te vragen voor hondenpoepoverlast’, zegt Jolanda van Putten.

Patricia Hagenaar en Jolande van Putten, wijkagenten in Papendrecht
Patricia Hagenaar en Jolande van Putten, wijkagenten in Papendrecht