Spring naar de content

Italië volgt Nederland: illegalen hoeven niet langer onder te duiken

Na een tumultueus debat ging de kogel dan toch door de kerk. Illegaliteit is in Italië niet langer strafbaar. Het besluit werd enkele uren nadat de marine 730 migranten kon redden van een verdrinkingsdood vlak voor de Italiaanse kust genomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Migranten komen via de zee vanaf Afrika met duizenden tegelijk binnen in Italië. Onlangs beleefde de toestroom een hoogtepunt toen er 4500 Afrikanen konden worden onderschept in amper drie dagen tijd. Het zijn levensgevaarlijke situaties waarbij per jaar enkele honderden mensen verdrinken bij schipbreuken.

Als de tocht wel goed verloopt, worden de boten meestal door helikopters opgemerkt. Eenmaal aan land worden de illegale asielzoekers opgepakt en in de cel gezet. Vanaf nu hoeft dat laatste in ieder geval niet meer te gebeuren. Illegaal zijn is niet langer strafbaar, behalve als het gaat om een persoon die al eerder is weggestuurd uit een land en vervolgens weer terugkomt.

De maatregel wordt onder meer genomen om overbevolking in de Italiaanse gevangenissen te voorkomen, schrijft Echo. De centra waar immigranten worden vastgehouden liggen onder vuur omdat de omstandigheden mensonterend zouden zijn. Volgens het Europees Hof wordt het verdrag voor de mensenrechten geschonden.

De boetes per immigrant liepen voorheen op tot soms 10.000 euro. Deze kon worden omgezet in 45 dagen cel. Daarnaast bleven veel illegalen die al in Italië als onderduikers achter. Kinderen gingen niet naar school en zieken durfden niet naar het ziekenhuis. Oud-minister Roberto Calderoli noemt de afschaffing van strafbaarheid echter een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ en wil een referendum invoeren om de strafbaarheid weer illegaal te krijgen. In Nederland is er maandag door VVD en PvdA afgezien van een strafbaarstelling van illegaliteit.