Spring naar de content

Nieuwe trend onder hipsters: het tertitium

Laatste tijd nog op een verjaardagsfeestje geweest? Dan loopt u dus hopeloos achter. De nieuwe verjaardag heet tertitium en steeds meer mensen vieren het.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Een tertitium bestrijkt, de naam zegt het eigenlijk al, een derde van een decennium. Drie-een-derde jaar dus, oftewel veertig maanden. Oorspronkelijk werd het vrijwel uitsluitend gebruikt als rekeneenheid in de fysische chemie en het had er alle schijn van dat het tot in de eeuwigheid veroordeeld was tot de obscure wereld van energetische oogpunten en galvanotechniek, totdat een adviseur van de Urugayaanse president Gregorio Álvarez Armelino een andere toepassing vond voor de ongebruikelijke tijdseenheid.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe het geschiedde
We spreken het jaar 1983, inmiddels ruim negen tertitia geleden. Uruguay had een onrustige periode achter de rug en klom onder leiding van de militair Álvarez uit een diepe crisis. Zijn vooruitstrevende democratiseringsproces en verschillende sociale hervormingen werden een succes. Met de economie wilde het ondertussen niet echt vlotten. In allerijl werd een pakket bevorderende maatregelen samengesteld, waarvan het tertitium deel uit maakte.

Het eenvoudige idee was dat het volk behalve zijn verjaardag ook zijn tertitium zou vieren. Dit zou leiden tot extra aankopen en op die manier de economie stimuleren. De positieve uitwerking is nooit bewezen, maar toen Álvarez in 1985 aftrad, was het tertitium niet meer weg te denken uit de Uruguayaanse cultuur.

De arme president
Toerisme is nooit echt booming geweest in Uruguay, dat tot voor kort gebukt ging onder de bijnaam ‘het bejaardentehuis van Amerika’. De komst van ‘de arme president’ José Mujica en bovenal de invoering van een uiterst liberaal (soft)drugsbeleid deden het beeld 180 graden kantelen. Onder backpackende hipsters is het land inmiddels een van de meest geliefde bestemmingen. En zoals backpackers dat gewoon zijn te doen met lokale gebruiken, verspreidden ze het tertitium als een ziekte over de wereld.

Er is een opvallend verschil met het tertitium in het Uruguay van Álvarez. De hipsters van nu vieren het niet als extra feestdag om armoede tegen te gaan, maar juist ter vervanging van de verjaardag, als tegenreactie op overvloed en commercie. Reisgids The Rough Guide legt een link met Facebook, ‘waar elke vage kennis geattendeerd wordt op je verjaardag en een felicitatie gedegradeerd is tot een emotieloze routinehandeling. Het tertitum is er alleen voor echte vrienden.’

Huiverig
Doorgaans ben ik vrij huiverig als het op dit soort trends aankomt, maar ik zag een groot voordeel. Ik ben aan het eind van de herfst jarig. Meestal regent het dan, mensen komen niet of te laat op mijn feestjes en echt gezellig wordt het nooit. Daarom vierde ik onlangs mijn tertitium, op een zonnige dag in maart. De volgende is in juli 2017. Misschien kunnen we dan naar het park!

De afwezigheid van Facebook-felicitaties maakte het op een bepaalde manier heel speciaal. Er was slechts één persoon die me belde: mijn moeder. Hét bewijs dat alleen mensen die écht om je geven eraan denken.

Of moeten we juist concluderen dat het fenomeen zijn beste tijd alweer gehad heeft, nu zelfs twintig tertitium oude vrouwen de trend opgepikt hebben?