Vier belangrijke observaties over de verkiezingen in Hongarije
Victor Orbán heeft met zijn partij Fidesz de verkiezingen in Hongarije gewonnen. Na het tellen van 98 procent van de stemmen is duidelijk dat de centrumrechtse partij 45 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Een coalitie van linkse partijen heeft 26 procent gekregen en het extreemrechtse Jobbik 21 procent. Wat zijn de belangrijkste observaties nu we de uitslag kennen?
1. Nog altijd een tweederdemeerderheid
Ondanks dat Fidesz ‘maar’ 45 procent (een daling van 7 procent ten opzichte van 2010) van de stemmen heeft gekregen, wordt verwacht dat de partij in het parlement 133 van de 199 zetels zal krijgen. Zo zal de partij weer een tweederdemeerderheid bemachtigen en kan Orbán ongestoord verder gaan waar hij mee was begonnen.
2. Extreemrechts groeit
Opmerkelijk resultaat is ook dat het extreemrechtse Jobbik 5 procent meer stemmen heeft gekregen dan bij de vorige verkiezingen. De partij heeft volgens analisten veel extra stemmen gekregen van ontevreden Hongaren die bij de vorige verkiezingen op Fidesz hebben gestemd. Jobbik wordt regelmatig in verband gebracht met racisme en antisemitisme. Zo is de partijleider Gabor Voná de voormalig voorzitter van de Magyar Gárda. Een in 2009 verboden rechts-extreme paramilitaire groep, welke militaire marsen hield door dorpen die voornamelijk worden bewoond door Roma.
3. Lage opkomst
De opkomst was met 61,2 procent zo’n 3 procent lager dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden. Sinds 1998 is de opkomst nog nooit zo laag geweest. Mogelijke reden hiervoor is dat veel Hongaren die zich niet kunnen vinden in het beleid van Fidesz ook geen vertrouwen hebben in de linkse coalitiepartij. Die valt hoogstwaarschijnlijk na deze verkiezingen weer uiteen in verschillende kleinere partijen.
4.‘Victator’ Orbán
Orbán is allesbehalve onomstreden. Door de tweederdemeerderheid in het Hongaarse parlement van de afgelopen vier jaar heeft zijn partij de grondwet regelmatig kunnen aanpassen. Daarnaast is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aangetast, wordt de nationale bank geleid door een oud-Fidesz minister en is de persvrijheid behoorlijk ingeperkt. Onder andere hierom wordt de premier door buitenlandse media ook wel ‘Victator’ Orbán en ‘Poesta Poetin’ genoemd. Brandpunt maakte een jaar geleden een reportage over Hongarije en Victor Orbán, die u hier kunt bekijken.