Spring naar de content

Drenten beledigd door uitspraken Yvonne Kroonenberg in HP/De Tijd

MET UPDATE – Het was gisteren de hele dag trending op Twitter: het interview dat HP/De Tijd publiceerde met Yvonne Kroonenberg. De schrijfster werd in het interview gevraagd naar haar smaak op cultureel gebied, maar gaf en passant ook haar mening over inwoners van Amsterdam-Noord en de hoofdstad van Drenthe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het regende reacties, op Facebook, Twitter en onze site. Kroonenberg ging niet in op de ophef rond haar uitspraken, maar meldde op haar Twitter-account wel dat haar uitspraak “Iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig” slechts een grapje was.

 

Vanochtend reageerde Kroonenberg voor de microfoon van RTV Drenthe uitgebreider op de heisa. De omroep nam contact op nadat Assenaren in het algemeen, en bezoekers van de lokale Action in het bijzonder, zich beledigd hadden gevoeld door de uitspraken van de schrijfster.

Kroonenberg bevestigde tegenover de regionale omroep haar visie op ‘die mensen’, voor wie ‘taal niet het vervoermiddel van hun emoties is’, en in wie zij zich verdiept ‘op dezelfde manier waarop zij zich verdiept in het geestelijk leven van dieren’. Daarnaast vertelde de schrijfster dat zij zich al jaren inzet voor laaggeletterden in Nederland en dat ze alle ophef betreurde.

Verder herhaalde ze dat haar opmerking “Iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig” als grapje bedoeld was. Ze nam de journalist die het interview had gemaakt, Nick Muller, ‘niets kwalijk’.

UPDATE 15.40: Ook de provincie Drenthe is not amused. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar laat weten Kroonenbergs uitspraken ‘volstrekt ongepast’ te vinden. “Sommige mensen menen dat ze de meest verschrikkelijke dingen mogen zeggen, en ze denken daar ook nog mee weg te komen,” aldus Tichelaar. “In Drenthe organiseren we dit jaar op 5 mei de nationale viering van de Bevrijding. Het gaat dan ook om vrijheid van meningsuiting. Hetgeen niet betekent dat je maar vrijuit kunt beledigen, kwetsen of discrimineren. Juist onze politici en schrijvers, BN’ers, wonend in de Randstad en intellectueel, moeten dat snappen. Ik spreek hen aan als mens: eerst nadenken voor je iets zegt.”

Op internet reageren medewerkers van de Action ondertussen op eigen wijze:

 

Daarnaast zijn er ook shirts in omloop onder de slogan #ikbeneenassenaar:

 

Ook de wikipedia-pagina van Kroonenberg lijkt onder handen te zijn genomen:

kroonenberg wiki
(klik op voor groot)

Het hele interview met Yvonne Kroonenberg is te lezen in het magazine van HP/De Tijd dat nu in de winkels ligt. Klik hier voor een overzicht van de overige onderwerpen, en sluit hier direct een (proef)abonnement af.