Spring naar de content

Zien: Stoffel de honingdas is een ware Houdini

De das leeft in Nederland grotendeels onder de radar. Het is een schuw, in ons land vrij zeldzaam dier dat zich overdag schuilhoudt in zijn burcht en 's nachts op zoek gaat naar voedsel. In het zeldzame geval van een toevallige ontmoeting gaat het meestal om een platgereden exemplaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Hoe anders is zijn opgefokte Afrikaanse broertje, de honingdas. Deze Jean-Claude van Damme onder de dassen dankt zijn naam aan het feit dat hij graag bijennesten mag openbreken en zich voedt met de gehele bevolking, inclusief larven en honing. De taaie huid van het beest zorgt er intussen voor dat het beest niet gestoken kan worden.

Op zijn strooptochten gaat hij voor niemand aan de kant, valt regelmatig de veel grotere jakhals aan, en giftige slangen staan op het vaste menu van de honingdas. Wanneer de das daardoor gebeten wordt ligt hij een paar uur in een soort coma, waaruit het dier vervolgens weer opstaat en doorgaat met de dagelijkse gang van zaken.

Maar de honingdas is niet enkel een enorm taaie rakker, in verhouding heeft het beest ook de grootste hersenen van alle roofdieren. Dit maakt de beestjes erg slim en moeilijk in gevangenschap te houden. Dit bewijst Stoffel, die in onderstaand filmpje van de BBC zich steeds weer een ware ontsnappingskunstenaar toont. Takken, modder, stenen, tunnels, alle middelen zet het innovatieve beestje in om keer op keer uit zijn omheining te kunnen ontsnappen.

Onderwerpen