Spring naar de content

Alibaba gaat naar de beurs: 4 vragen

Groter dan Twitter (dat ruim 1 miljard dollar ophaalde) en misschien zelfs groter dan Facebook (16 miljard dollar). Alibaba gaat naar de beurs, en dat kan wel eens de grootste beursgang ooit betekenen van een individueel bedrijf in de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Wie of wat is Alibaba?
Alibaba is een Chinees e-commerce-bedrijf, oftewel een megawebwinkel. Te vergelijken met de westerse concurrenten eBay en Amazon.com. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door Jack Ma, een voormalig leraar Engels, om Chinese fabrikanten te verbinden met consumenten aan de andere kant van de wereld.

Hoe groot is Alibaba?
Heel groot. Zelf schatte het bedrijf zijn waarde vorige maand nog op 96,9 tot 121 miljard dollar. Een analistenpanel van Bloomberg kwam eind vorige maand echter op een schatting uit van 168 miljard. In het vierde kwartaal van vorig jaar behaalde de webwinkel een winst van 1,35 miljard dollar bij een omzet van 3 miljard dollar.

Hoe werd het bedrijf zo groot?
Alibaba haalt het grootste deel van zijn omzet uit advertentie-inkomsten op de populaire Chinese handelsplatformen Taobao en Tmall. Op 11 november 2013, de Chinese Valentijnsdag, werd via Taobao en Tmall voor liefst 5,57 miljard dollar aan spullen verkocht: een verkooprecord. Verder doet Alibaba veel grote investeringen. Eind april nog verwierf de webwinkel samen met een partner voor 1,2 miljard dollar een aandeel van 16,5 procent in Youku Tudou, de populairste videosite van China.

Wat zijn de verwachtingen van de beursgang?
Dinsdag diende Alibaba officieel de aanvraag in die nodig is om de beurs op te gaan. In die aanvraag gaf het bedrijf aan te verwachten minstens 1 miljard dollar op te halen. Minstens dus, want de verwachting is dat het een veel en veel groter bedrag gaat worden. Yahoo kan zich ook vast gaan verheugen: dat bedrijf bezit 24 procent van de aandelen in Alibaba.