Spring naar de content

Wilders bang dat niemand PVV stemt

De geruchten blijken waar. Geert Wilders had plannen om de Europese PVV-lijst te gaan trekken. De reden: anders zou niemand volgende week PVV stemmen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Althans, dat is waar Wilders bang voor was, blijkt uit interne documenten van de PVV die het Algemeen Dagblad in handen heeft. Wilders stond op maar liefst twee verschillende concept-kandidatenlijsten bovenaan, speciaal om een lage opkomst onder de PVV-aanhang te voorkomen.

Uiteindelijk besloot Wilders het toch maar niet te doen. Want wie op plek één staat moet in feite naar Brussel, anders zou het kiezersbedrog zijn. Wilders realiseerde zich dat op tijd en besloot toen maar van de eerste plek af te zien. Nu staat hij op plek 10 van de PVV-lijst.

De geruchten over het vertrek van Wilders naar Brussel kwamen dus niet uit de lucht vallen. Ze waren gebaseerd op die concept-kandidatenlijsten. Overigens blijkt de uiteindelijke kandidatenlijst, zonder Wilders op één, een samengeraapt zootje. Zoals het AD schrijft: de lijst is onder nogal chaotische toestanden tot stand gekomen.

Dat komt onder andere omdat zittende Europarlementariërs Laurence Stassen en Lucas Hartong niet meer voor de PVV actief wilden zijn na de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Wilders. Wilders stelde zelfs een ‘Lijst Boos’ samen, een lijst met allemaal kandidaat-PVV’ers die herrie zouden kunnen schoppen en die dus niet op de uiteindelijke kandidatenlijst zouden mogen staan.

De huidige lijsttrekker, Marcel de Graaff, werd pas op het laatste moment de nummer 1 van PVV Europa. Dat toont aan dat Wilders het erg lastig had met de samenstelling van de lijst. In de peilingen voor 22 mei staat de PVV op vier zetels, ondanks de zorgen van Wilders om een lage opkomst door een thuisblijvende achterban. De vraag die we nooit beantwoord zullen zien: had de PVV vijf of meer zetels kunnen halen als Wilders lijsttrekker was geweest?