Spring naar de content

Fernando Ricksen vecht tegen ALS en zijn inhalige ex-vrouw

Het zat Fernando Ricksen al behoorlijk tegen. Iedereen herinnert zich nog wel de uitzending van De Wereld Draait Door in oktober 2013 waarin hij wereldkundig maakte dat hij lijdt aan de uiteindelijk dodelijke spier- en zenuwziekte ALS. Alsof dat nog niet genoeg is blijkt dat zijn ex ook nog eens geld wil zien van de man die een hopeloze strijd levert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Robert Alting

De oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en het Nederlands Elftal moet zich vandaag voor de rechtbank melden voor een kort geding dat zijn ex Graciela tegen hem heeft aangespannen. De reden: zij wil inzicht krijgen in de financiële huishouding van de voetballer. Het lijkt de uitbarsting te zijn van een strijd die al langer gevoerd wordt tussen de twee. Naar het schijnt is het voormalig liefdeskoppel al vijf jaar in een verbeten strijd verwikkeld waarin de nodige euro’s op het spel staan. De ex van Ricksen mocht eerder al 1,3 miljoen bijschrijven op haar rekening.

Blijkbaar is dat bedrag niet genoeg. Het boek Vechtlust, dat Fernando Ricksen samen met journalist Vincent de Vries uitbracht, heeft de roep om nog meer centen te krijgen wellicht aangewakkerd. Hoeveel Graciela wil toucheren is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat Ricksen er behoorlijk klaar mee is. “Ik ga dood, maar mijn ex wil al mijn geld,” aldus Ricksen.

Russische dames
Dat het al langer niet botert tussen de twee is duidelijk. Ricksen voetbalde vier seizoenen in St. Petersburg. Het bleek geen bodem voor een vruchtbare relatie met zijn ex-vrouw. Ricksen vertelde daarover in een interview met Spits. “Mijn toenmalige vrouw had geen zin om mee naar Rusland te gaan. Ik zag haar misschien één of twee weken per jaar. Het was bij ons sowieso al: aan, uit, aan, uit, aan. Als voetballer kun je elke vrouw krijgen die je maar wilt. Je kunt wel raden wat er gebeurde als wij met wat spelers naar een stripclub gingen, aan een vip-tafel gingen zitten en de gordijnen dicht deden….”

Na verloop van tijd woonde de rechtsback in Rusland zelfs samen met vier paaldanseressen. “In Russische clubs kun je ook rustig wat eten en drinken. Op die manier leerde ik die meisjes kennen. Ze vertelden dat ze twee uur buiten de stad woonden en vroegen of ze bij mij konden overnachten. Het leek me wel gezellig. Als ik thuis kwam van een training, was het huis schoongemaakt en stond er eten voor me klaar. Ideaal toch? Liepen ze daar op hoge hakken en in hun string door mijn huis.”

Rekening geplunderd
Ondanks de dames, het geld en het voetbal was Ricksen allesbehalve gelukkig in Rusland. Van een stabiel leven was in de verste verte geen sprake. Tijdens een dopingtest werden er sporen van drugs gevonden in het lichaam de 12-voudig international. “Ik viel in een enorm diep gat. Mijn vrouw wilde scheiden en had mijn bankrekening geplunderd. Geen voetbal, geen geld, ik had niets meer. De enige uitweg die ik zag was drugs. Ik heb wel eens overwogen om van het balkon te springen.”

Fernando Ricksen over ALS:

Fernando Ricksen bij de Jakhalzen: