Spring naar de content

Opmerkelijk: KLM-toestel vliegt wereld rond met drugs aan boord

Eén keer in de zoveel tijd druppelt er een bericht door over een drugsvangst vanuit Curaçao of Suriname. Meestal zijn het kleine berichtjes, heel veel nieuws zit daar immers niet in – iedereen weet onderhand wel dat deze landen gebruikt worden voor drugsexport. Maar de Surinaamse kwaliteitskrant de Ware Tijd kwam met een opmerkelijk bericht: een KLM toestel vloog vorig jaar de wereld over met twee kilo cocaïne aan boord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robert Alting

Dat zit zo: een vliegtuig van de KLM vertrekt eind juni naar Curaçao. In het reisschema staat dat het vliegtuig op 23 juni zal terugkeren naar Nederland. Op die dag wordt in het achterste gedeelte van het laadruim, vlakbij de staart, in een tas twee kilogram cocaïne verstopt. De bedoeling is dat de volgende dag op Schiphol drie mannen – allen werkzaam voor de KLM op de afdeling laden en lossen – er voor zorgen dat de drugs uit het toestel wordt gehaald. Dat lukt niet. Ook de daarop volgende dagen lukt dit niet omdat het vliegtuig steeds binnen enkele uren weer naar de volgende bestemming vertrekt.

Arrestatie
In de laatste dagen van juni wordt een ultieme poging ondernomen om de drugs alsnog uit het vliegtuig te halen. Het toestel staat in die dagen in de hangar van Schiphol voor een onderhoudsbeurt. Wat de drie verdachten niet weten is dat de autoriteiten op Schiphol de drie mannen nauwlettend in de gaten houden en uiteindelijk voortijdig ingrijpen. De lading drugs wordt door de drie mannen nooit uit het vliegtuig gehaald: in plaats daarvan worden zij gearresteerd en voorgeleid aan de rechtbank van Noord-Holland.

De rechtbank veroordeeld twee van de verdachten tot een gevangenisstraf van dertig en 24 maanden. De derde verdachte kreeg acht maanden aan zijn broek, maar hoeft volgens de Ware Tijd deze straf niet uit te zitten vanwege zijn arbeidsongeschikte vrouw. Wel is hij veroordeeld tot een taakstraf van 240 uren.

Onderwerpen