Spring naar de content

Nieuwe functie in Facebook zet u onder druk om informatie te delen

Facebook weet alles van ons: hoe we heten, wie onze vrienden zijn, wanneer relaties zijn uitgegaan of juist aan raakten. We kunnen daar als gebruikers gelukkig nog enige invloed op uitoefenen door niet alles in te vullen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Nu heeft Facebook een manier gevonden om gebruikers licht onder druk te zetten informatie toch te delen. De ‘Ask’-functie. Hoe het werkt? Klik op het tabblad Info, waar staat welke opleiding u heeft genoten, of u op mannen of vrouwen valt, wie uw familieleden zijn en wat uw relatiestatus is. Heeft u die informatie niet ingevuld? Dan is een Ask of in het Nederlands Vragen-knop toegevoegd. Je vrienden kunnen nu dus alles van je vragen en jij kunt alles van je vrienden vragen.

Maar niet alleen vrienden, ook mensen die je alleen van naam kennen kunnen hier gebruik van maken. De bootie call is jaren geleden al vervangen door de sms-functie en later door chatprogramma’s als WhatsApp. Maar naderen we nu het tijdperk dat dit type uitnodigingen via Facebook gaat? Eerst even kijken of er een relatiestatus is. Nee? Een simpele druk op de knop en een niet al te subtiele tekst erbij en voilà, de virtuele versie van de bootie call is geboren.

d1329bc1ff6182474ff3be50416b4da712d53e20

Facebook heeft wel rekening gehouden met het idee dat we niet alles met iedereen willen delen. Als u antwoord geeft, mocht u dat willen doen, dan kunt u onderin aanvinken of het alleen voor de gevraagde zichtbaar wordt of voor de hele wereld.

541e6637f25d7312b43231f1e434acd9f2f90f51

(foto’s via.)

Facebook weet het natuurlijk altijd. Want dat slaat alles op. Niet Big Brother, maar Facebook is watching you.