Spring naar de content

Waarom Hans Jansen even verwerpelijk denkt als een moslimterrorist

Zaterdag werden in het Joods Museum in Brussel vier mensen neergeschoten. Een Franse medewerkster van het museum overleefde de aanslag niet, en ook Emmanuel en Miriam Riva, een Israëlisch koppel op vakantie in België, waren bij de dodelijke slachtoffers. Een andere jongeman vecht nog steeds voor zijn leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ann De Craemer

Ik heb twee jaar lang op een kilometer van het Joods Museum gewoond, in de Brusselse Hoogstraat. Tientallen keren ben ik langs het Museum gewandeld, en hoewel je weet dat het een plek is waar het gevaar meer dan elders in de stad om de hoek loert, geloof je nooit dat het werkelijk zal gebeuren: op een plek waar in alle sereniteit het leed van miljoenen mensen wordt herdacht, wandelt een man naar binnen die een kalashnikov bovenhaalt, vier mensen neerknalt en daarna rustig de zomerse dag weer in loopt. Op mijn Facebooktijdlijn verscheen een foto van de bebloede handen van Miriam Reva. Ze hield twee folders vast – ‘Wandeling door de Zavel stond’ en ‘Ik kies voor kunst.be’, maar wandelen en kiezen zou ze nooit meer kunnen doen.

De bebloede handen van Miriam Reva houden nog twee folders vast
De bebloede handen van Miriam Reva houden nog twee folders vast

Politici betuigden hun medeleven met de slachtoffers, maar een dag later was het in België de beurt aan de ‘moeder aller verkiezingen’, en dus werd de shock over de aanslag overschaduwd door de cijfers en percentages van partijen en politici. De Vlaams-nationalistische partij N-VA kwam als overwinnaar uit de bus, en het extreem-rechtse Vlaams Belang bleek – eindelijk – zo goed als gedecimeerd. Dat belette partijvoorzitter Gerolf Annemans niet om zijn populistische gebral over de aanslag in Brussel de wereld in te sturen. ‘De stilte van het federaal parket omtrent de mogelijkheid tot identificatie van een (mogelijke) dader begint nu toch loodzwaar te wegen’, tweette hij zondag om drie uur. Zijn aanhangers vielen hem bij en gingen verder in op wat Annemans in zijn tweet al suggereerde: dat het parket de identiteit van de dader niet vrijgaf omdat de kans groot was dat het om een moslim zou gaan, en het parket zweeg omdat een partij als het Vlaams Belang anders electoraal garen zou spinnen bij de aanslag. ‘Belgische politie roept media op tot terughoudendheid. Lees: Censuur’, schreef Joost Niemöller erover op Twitter. ‘Waarom geeft staat nu etniciteit dader Brussel niet vrij?’, retweette hij iemand anders.

Terwijl het parket met man en macht op zoek was naar de dader, waren deze extreem-rechtse populisten er blijkbaar al van overtuigd dat de dader een moslim was. Ik dacht dat dit soort mensen net moslims verweet dat ze niet in de rechtstaat geloven, terwijl zij zelf België voorstellen als een bananenrepubliek waar justitie slechts een schijnvertoning is.

Is het niet in mijn eigen gedachten opgekomen dat de schutter in het Joods Museum misschien een moslim zou zijn? Ja, zeker. Het antisemitisme onder moslims, onder meer door het beleid van Israël in Palestina, is iedereen bekend, en volgens een recente steekproef van de Amerikaanse Anti-Defamation League koestert 74 procent van de inwoners van het Midden-Oosten en Noord-Afrika antisemitische gevoelens. Moslims in West-Europa zijn echter niet opvallend antisemitischer dan het Europese gemiddelde – in België zegt 27 procent van de Belgen antisemitische sentimenten te hebben.

Gruwelijke geschiedherschrijving
Mensen als Joost Niemöller echter zijn liever blind voor antisemitisme onder autochtonen. Dat geldt ook voor arabist Hans Jansen, die maandagavond in Knevel en Van den Brink zei dat hij het antisemitisme van Jean-Marie Le Pen verkiest boven dat van Hamas – alsof je antisemitisme op een schaal van ‘stuitend’ naar ‘minder stuitend’ kan plaatsen. Nog shockerender is dat Jansen in het programma beweerde dat de nazi’s eigenlijk door de moslims op het idee van de holocaust zijn gekomen. ‘Het is ook zo dat Hitler pas bedacht heeft dat het deporteren van Joden naar Palestina geen goed plan was, op advies van de moefti van Jeruzalem. En daarna is pas de Holocaust opgestart. Dus die Hamas-mensen zijn echt heel erg.’

Het is een gruwelijke herschrijving van de geschiedenis, waarbij de nazi’s pas na advies van moslims tot hun gruweldaden in staat zouden zijn geweest, waarmee Jansen de nazi’s deels van schuld wil vrijpleiten. ‘Nee’, suggereert hij, ‘wij, autochtone blanke superieure Europeanen, waren heus niet zelf op het idee gekomen om zes miljoenen joden uit te roeien.’

Hans Jansen, die op de vierde plek van de PVV stond voor de Europese verkiezingen, misbruikt dus het leed van de voorouders van Miram en Emmanuel Reva om zijn eigen politieke agenda te promoten – en dat is even ondermijnend voor de democratie als het gedachtegoed van de moslimterroristen die hij bestrijdt.