Spring naar de content

Het museum voor online musea. De plek voor meesterwerken én obscure collecties

Een uurtje de tijd doden in een weekend zonder afspraken met familie en vrienden wordt steeds makkelijker, dankzij de uitgebreide online-collecties van verschillende musea.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Het is echt een trend: steeds meer musea zetten (delen van) hun collecties online, waaronder ons Rijksmuseum. En ook wij hebben inmiddels ons eigen archiefje opgebouwd met de HP/De Tijd EXPO. Maar niet iedere online-collectie van schilderijen, kunstwerken en memorabilia krijgt de aandacht die het verdient, simpelweg omdat niemand ervan weet. Door het enorme bos is het lastig bomen onderscheiden en het risico bestaat dat een online-collectie in dat geval in de vergetelheid raakt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gelukkig is daar The Museum of Online Museums (MoOM), een club die werkelijk een gat in de markt heeft gevonden. De site verzamelt links naar alle musea die hun collecties gratis online hebben gezet en categoriseert ze. Bovendien is er iedere drie maanden extra aandacht voor een speciale selectie van zowel bekende als uitermate obscure online-collecties.

Deze keer krijgen onder andere het Nederlandse Rijksmuseum, de Space Food Hall of Fame en Egg Nog (met alleen maar foto’s van verpakkingen eierpunch) een speciaal plekje op de site van MoOM. Hieronder een selectie van de online-collecties van die musea. Meer zien en ontdekken zonder een ticket te hoeven kopen? Ga dan snel naar MoOM.

De Nachtwacht in het Rijks Museum, wie kent het meesterwerk van Rembrandt van Rijn niet?rijksmuseum
(via Rijksmuseum)

M&M’s gingen voor het eerst mee met een ruimtevlucht in 1981, aldus de Space Food Hall of Fame. Sindsdien is het een basisvoedsel geworden voor astronauten.spacefoodhalloffame
(via Space Food Hall of Fame)

Niet iedereen is dol op eierpunch, maar de bedenker van Eggnog Madeleine Eiche zeker wél. Haar fascinatie voor eierpunchverpakkingen begon in 2002, toen ze werkte in een koffietentje in New York.
eggnog
(via Eggnog)