Spring naar de content

Wilders’ wil is wet voor Hans Jansen

Arabist Hans Jansen (PVV) gaat voorlopig niet naar Brussel. Hij wil eerst afwachten wat PVV-leider Geert Wilders gaat doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Wijken voor Wilders lijkt het nieuwe motto van arabist Jansen. Sinds Wilders zijn zinnen heeft gezet op een dubbelmandaat, waarbij hij zijn spaarzame tijd wil verdelen in de Tweede Kamer en het Europees parlement om zijn kiezer te vertegenwoordigen, is Jansen als een soort speelbal voor hem.

Wilders zei in in maart nog dat hij niet naar Brussel wilde: “Mensen denken dat ik naar Europa ga. Dan ga ik veel mensen teleurstellen. Of geruststellen.” Wilders stapt nu naar de – hoe ironisch – Europese rechter om de mogelijkheid van het dubbelmandaat af te dwingen. “Bijna 300.000 mensen hebben op mij gestemd. Het zou te absurd voor woorden zijn als Brussel mij zou verbieden mijn kiezers ook in het Europees parlement te vertegenwoordigen.”

Mocht Wilders’ missie slagen, dan gaat Jansen (nummer 4 op de lijst) sowieso niet naar Brussel. Het stoeltje is dan voor Wilders, die genoeg voorkeursstemmen heeft gehaald voor een eigen zetel. Echter, het is helemaal niet zeker dat het Wilders ook lukt om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten. Jansen zou dus net zo goed nu alvast naar Brussel kunnen gaan om te werken voor de PVV, net als alle andere parlementariërs die al aan het werk zijn gegaan.

Maar dat doet hij liever niet, zo blijkt uit een bericht van de Volkskrant. “Er speelt zo veel tegelijk. Als Wilders denkt dat het beter is dat hij naar Brussel gaat, dan vertrouw ik daarop. Hij kan overzien wat nodig is,” aldus Jansen. Wilders’ wil is wet binnen de PVV en Jansen schikt zich ernaar. De PVV heeft daarom nu tijdelijk slechts drie zetels in het Europees parlement in plaats van de vier die de partij er haalde bij de verkieizngen.

Zelfs als Wilders uiteindelijk niet naar Brussel gaat, twijfelt Jansen of hij moet gaan. “Dan wil ik er eerst een kwartier over nadenken. Ik heb me in principe bereid verklaard naar Brussel te gaan. Maar misschien werk ik dan net aan een belangrijk hoofdstuk. Ga ik niet, dan is dat geen verlies voor volk en vaderland.”

Jansen: “Ik vond het leuk een keer op mezelf te kunnen stemmen, maar mijn geluk hangt niet van die zetel af.” Op de verkiezingsavond klonk hij ook al zo lekker gemotiveerd, toen hij zei niet op basis van voorkeursstemmen naar Brussel te willen als de PVV drie zetels zou halen. Je zou bijna gaan denken dat Jansen op de PVV-lijst stond, enkel en alleen om Wilders een plezier te doen.