Spring naar de content

Pesters én hun slachtoffers houden van wapens

Wie betrokken is bij pesten heeft vaker een wapen op zak. Dat maakt de situatie ook gevaarlijk voor anderen in hun omgeving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Orthopedagogen van de Universiteit Leiden voerden een grote meta-analyse uit naar pesten. Ze wilden meer bepaald weten of pesters en hun slachtoffers vaker wapens op zak hebben dan jongeren die niet betrokken zijn bij pesten. Ze checkten 45 eerder gepubliceerde studies, waarbij in totaal zo’n 700.000 jongeren tussen 11 en 21 jaar betrokken waren. Uit al die studies filterden ze de relatie tussen pestgedrag en wapendracht.

Hun hypothese werd bevestigd: er lijkt inderdaad een verband te zijn. Slachtoffers willen zich met een wapen mogelijk beschermen, verklaren Mitch van Geel en zijn collega’s in hun paper in JAMA Pediatrics. Pesters gebruiken hun wapen dan weer om hun slachtoffers te bedreigen of te intimideren. De onderzoekers waarschuwen ook dat pesten, door die wapendracht, niet alleen hoge risico’s inhoudt voor de pestkop en de gepeste, maar ook voor alle leerlingen en leerkrachten op de school, en zelfs voor buitenstaanders. Eerder onderzoek wees immers uit dat jongeren die wapens dragen vaker betrokken raken in vechtpartijen.

(c) EOS Wetenschap

Onderwerpen