Spring naar de content

Merkel houdt vast aan Juncker. Wat gaat Cameron doen?

De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker wordt zo goed als zeker de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Hij wordt gesteund door Merkel, Van Rompuy, Hollande en zelfs onze eigen Rutte. Slecht nieuws voor David Cameron, premier van het Verenigd Koninkrijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Cameron kan zich gaan voorbereiden op een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, iets waar hij al op zinspeelt sinds Juncker de grote kanshebber zou zijn voor het voorzitterschap. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Juncker wordt aangesteld. Volgens de Volkskrant staat Cameron nagenoeg alleen met zijn protest tegen Juncker. Zelfs premier Rutte zou voorstander zijn van Juncker.

“Zoals de zaken er nu voor staan, is er geen alternatief voor de benoeming van Juncker,” zo citeert de krant uit een vertrouwelijk verslag van gesprekken tussen EU-president Van Rompuy en verschillende regeringsleiders. Als dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, dan moet dat maar, zo lijkt de boodschap van de voorstanders van Juncker.

De eurosceptische Cameron, die Brussel te groot en te bazig vindt, wil geen ouderwetse federalist aan het roer. Hij wil juist dat de Europese Unie kleiner wordt en zich minder gaat bemoeien met Europese landen. “Het is nu het moment om een kandidaat voor te stellen die de Europese kiezers ervan overtuigt dat we actie ondernemen om de zorgen weg te nemen,” aldus Cameron in de Süddeutsche Zeitung vanochtend.

Hoe Cameron kan voorkomen dat Juncker die topbaan binnen de EU krijgt? Het lijkt vrijwel onmogelijk. Maar volgens de Spaanse linkse krant El Pais is er wel een oplossing. Cameron moet akkoord gaan met de benoeming van Juncker. Vervolgens moet hij die benoeming laten mislukken door negatieve verhalen te verspreiden over de christen-democraat, waardoor de Europese sociaal-democraten onmogelijk in kunnen stemmen met Juncker.

Maar of dat Camerons stijl is? Er zit maar één ding op voor Cameron als de benoeming van Juncker inderdaad wordt doorgezet door Merkel en co, en dat is als de wiedeweerga uit de EU stappen. Hij maakt dan zijn belofte waar dat hij niet in een EU wil zitten met Juncker aan het hoofd van de Europese Commissie. Het zal Cameron mateloos populair maken bij de kiezers van zijn eigen Conservatieve Partij en bij de kiezers van zijn grootste concurrent, UKIP, de succesvolle anti-EU-partij van Nigel Farage. Dat kan Cameron goed gebruiken bij de landelijke verkiezingen van volgend jaar.