Spring naar de content

Vals paspoort? Dan ben je welkom in Nederland

Vluchtelingen die met valse papieren naar Nederland komen, mogen in hun handen wrijven. Ze kunnen niet langer worden vervolgd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Het lijkt misschien de omgekeerde wereld, maar in Noord-Nederland kunnen vluchtelingen met valse identiteitsdocumenten niet meer worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het OM is namelijk niet-ontvankelijk verklaard door de Hoge Raad. Vervolging van vluchtelingen zou in strijd zijn met artikel 31 van het Vluchtelingenverdrag.

Mogelijk heeft het besluit van de Hoge Raad verstrekkende gevolgen voor het hele land. Vluchtelingen konden tot voorheen maximaal zes jaar celstraf krijgen voor vervalste papieren. Voortaan hoeven ze niet meer bang te zijn voor vervolging, ook al hebben ze identiteitsdocumenten vervalst, bijvoorbeeld om hun eigen land te kunnen ontvluchten.

Bij de PVV zijn ze woedend. PVV-Kamerleden Lilian Helder en Sietse Fritsma hebben direct Kamervragen gesteld. Ze willen weten of de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie, Fred Teeven, het met de PVV eens is “dat het niet uit te leggen valt aan de hardwerkende Nederlander dat zij wel een straf of boete krijgen als zij over valse documenten beschikken (…) en een asielzoeker niet”.

En: “Deelt u de mening dat iedereen die de zaak met valse papieren wil bedonderen bestraft moet worden en dat asielzoekers daarbij niet moeten worden uitgezonderd? Zo nee, waarom niet?” De PVV wil het Vluchtelingenverdrag liever opzeggen en vraagt dan ook aan Teeven of hij dat van plan is, zodat Nederland daardoor niet langer de plicht heeft iedereen op te vangen.

Het antwoord op de laatste vraag kunnen we wel raden. Teeven gaat het verdrag niet opzeggen. Interessanter is wat de staatssecretaris gaat doen om paspoortfraude tegen te gaan, want dat is op zich een serieus probleem. Als algemeen bekend wordt dat iedereen naar Nederland kan komen met valse papieren – zolang je maar beweert dat je een vluchteling bent -, dan kan dat wel eens voor grote problemen zorgen.