Spring naar de content

De vijf duurste liedteksten aller tijden

Zelf zal Bob Dylan er in 1965 niet zo bij stilgestaan hebben toen hij het schreef: het kladje waarop de originele liedtekst van zijn klassieker Like a Rolling Stone staat, bracht onlangs bij veilinghuis Sotheby’s het astronomische bedrag van twee miljoen dollar op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De liedtekst is daarmee de duurste handgeschreven liedtekst die ooit onder de hamer is gegaan. Niet slecht voor een protestsong geschreven rond een rijke jonge vrouw die ervaart hoe het er in de echte wereld aan toegaat. Handgeschreven teksten brengen met enige regelmaat grote bedragen op. Dit zijn de duurste:

1. Bob Dylan – Like a Rolling Stone (1965): 2.000.000 dollar
Like a Rolling Stone van het zesde studioalbum van Bob Dylan (geboren als Robert Allen Zimmerman) getiteld Highway 61 Revisited, laat met het enorme verkoopbedrag zijn concurrenten in de popwereld ver achter zich. In de Top-2000 moest het nummer het afgelopen jaar met slechts positie 233 doen. Wat zou de tekst van Bohemian Rhapsody wel niet kunnen opbrengen?

2. The Beatles – All You Need Is Love (1967): 1.250.000 dollar
Voordat Dylan de eerste plaats in bezit nam was de handgeschreven tekst van de Beatles-klassieker All You Need Is Love de duurste, die ging in 2005 voor 1,25 miljoen dollar onder de hamer, tegen de huidige koers omgerekend zo’n 918.000 euro. Wie zei er dat liefde onbetaalbaar is?

3. The Beatles – A Day In The Life (1967): 1.200.000 dollar
De jaren zestig klassiekers brengen duidelijk het meeste geld in het laatje. Vlak achter All You Need Is Love komt nog een Beatles-tekst: A Day in the Life kostte in 2010 1.2 miljoen. Dit nummer is het laatste nummer van het legendarische album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967, behorend tot een van de belangrijkste albums uit de muziekgeschiedenis.

4: Bob Dylan – The Times They Are-A Changin’ (1964): 422.500 dollar
The Fab four en Bob Dylan voeren beiden de lijst aan met twee nummers. In 2010 werd de handgeschreven tekst van het protestnummer The Times They Are-a Changin’ voor vier ton geveild. Het verhaal gaat dat Beatles-leden George Harrison en Paul McCartney tijdens het opnemen van het nummer (en de gelijknamige LP) het proces verstoorden door continu in en uit de studio te lopen.

5. Bruce Springsteen – Born To Run (1975): 197.000 dollar
Na Dylan en de Beatles volgt voor het eerst een artiest uit een ander decennium, en van een compleet ander kaliber. ‘The Boss’ volgt op gepaste afstand met de tekst van het nummer Born To Run, die net geen twee ton opbrachten. Het nummer zorgde ervoor dat Springsteen (die inderdaad een van oorsprong Nederlandse achternaam heeft) wereldberoemd werd en tot de top van de muziekwereld ging behoren. Een positie die hij veertig jaar na dato nog steeds bekleedt, met energieke liveshows van drie uur of langer.

Dit waren de vijf duurste, maar de voorbeelden van originele songteksten waar verzamelaars veel geld voor over hebben zijn talrijk. Opvallend is dat de meeste liedjes uit de sixties, seventies of eighties komen. Zo leverden ook teksten van Michael Jackson’s Bad en Prince’ Purple Rain respectievelijk dertig en zeventigduizend dollar op. Wellicht is het nog te vroeg voor hedendaagse klassiekers om veel geld op te leveren (of worden ze niet meer romantisch op papier geschreven). Overigens is het schrijven van een klassieker niet een garantie om ook flink te cashen. De tekst van de klassieker I Will Always Love You (origineel van Dolly Parton uit 1974) werd in 2009 voor iets meer dan zevenduizend dollar verkocht.