Spring naar de content

Slapend leren. Zo leert u een nieuwe taal terwijl u slaapt

Het kost vaak een hoop tijd om een nieuwe taal te leren. Veel studie en discipline, zeker als de jaartjes gaan tellen. Maar het kan nu ook anders. Gewoon tijdens het slapen. Want luisteren naar andere talen terwijl we slapen helpt bij het leren ervan. De woorden prenten zich dan in no time in het geheugen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Dat heeft een team van Zwitserse psychologen ontdekt, al moeten we er wel wat voor doen. Voor het onderzoek werd aan zestig Duitse studenten gevraagd om ‘s avonds om 10 uur een reeks Nederlandse woorden te leren. De helft van de proefpersonen mocht daarna gaan slapen. Tijdens hun slaap werden de woorden die ze geleerd hadden in de vorm van langzaam gesproken audio-fragmenten afgespeeld naast het bed. Dat gebeurde overigens alleen buiten de periodes van de REM-slaap. De andere proefpersonen bleven wakker en kregen dezelfde opnames te horen. De slapers werden om 2 uur ‘s nachts weer wakker gemaakt. De studenten die in hun slaap naar de woorden geluisterd hadden, bleken beter in staat om zich de woorden te herinneren dan de studenten die wakker gebleven waren. Ook konden de slapers de woorden makkelijker vertalen.

slapen640

(Foto via planetchopstick)

Het afspelen van de woordjes had geen effect op de wakker gebleven deelnemers. “We hebben nu voor het eerst getest of het mondeling afspelen van woorden tijdens de slaap de woordenschat kan verbeteren,” aldus onderzoeker Björn Rasch. Dat zou weer komen doordat specifieke hersengolven die optreden tijdens het slapen de hersenen helpen om de nieuwe informatie zo goed mogelijk te verwerken.

Helaas is het dus niet zo dat u naar bed gaat met een cursus Frans op uw hoofdtelefoon en dat u wakker wordt met ‘comment ça va?’ Wel is het duidelijk dat het stimuleren van de hersenen met woorden tijdens de slaap helpt om die woorden ook in ons geheugen te prenten. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt al dat onderzoekers mensen tijdens hun slaap al een verband konden laten leggen tussen geuren en bepaalde geluiden. Waar een goede nachtrust al niet goed voor is.