Spring naar de content

RTL 4 ’leent’ tv-idee van GeenStijl. Of toch niet?

Het is heel gebruikelijk in de televisiewereld om ideetjes te ‘lenen’ van andere zenders. RTL4 gaat wel heel ver, zo lijkt het. De zender is van plan een programma uit te zenden dat wel heel erg lijkt op een online-show die GeenStijl onlangs maakte met Maxim Hartman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

RTL4 gaat vanaf 27 augustus het programma Thuis voor de Buis uitzenden. In het programma worden tv-kijkers gevolgd terwijl ze voor de buis hangen en hun ongezouten kritiek leveren. Klinkt bekend? Inderdaad, GeenStijl deed het vorig jaar al met oud-VPRO’er Maxim Hartman en een co-presentator van het weblog zelf. De naam van dat programma: Maxim Live (zie hieronder voor een aflevering).

Samen keken de twee rond primetime een uur lang live televisie. Uiteraard leverden ze het nodige commentaar: op de publieke omroep, op het NOS Journaal en op de programmering van de commerciële zenders. Het werd een typisch GeenStijl-programma, met onder andere een flinke uithaal naar salonfeministe Asha ten Broeke in een van de afleveringen. Kijkers konden live lekker meekwekken via Twitter.

Maar is het nieuwe RTL4-programma wel een letterlijke kopie van GeenStijls Maxim Live? Niet helemaal, zo blijkt. Volgens Broadcast Magazine is het programma van RTL 4 gebaseerd op het Britse Channel 4-programma Gogglebox. En dat succesvolle programma lanceerde in maart 2013, een paar maanden voordat Hartman en zijn roze vrienden ermee aan de haal gingen. Een promo van Gogglebox is te zien bij RTL.

Blijken die gasten van GeenStijl ook al niet vies te zijn van het ‘lenen’ van ideetjes van tv-collega’s. Het moet niet veel gekker worden.