Spring naar de content

Bedroevend beeld: hoe Arabierenhaat zich in Israëlische tieners heeft genesteld

De situatie in de Gazastrook escaleert. Hamas en het leger van Israël beschieten elkaar sinds drie Israëlische jongens twee weken geleden vermoord zijn teruggevonden op de Westelijke Jordaanoever – zelfs onschuldige koeien worden niet ontzien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Na vele decennia van spanningen en conflicten zit de haat nog altijd diep. Ook bij de Israëlische jongeren die zijn opgegroeid met het doordringende geloei van het luchtalarm in de oren is het effect merkbaar, constateerden we eerder al in relatie tot het uitgaansleven van Tel Aviv.

David Sheen, journalist bij de links-liberale Israëlische krant Haaretz, bekeek online wat er zoal werd gepost tijdens de nieuwste escalatie van het Israël-Palestina conflict. Hij zal even hebben moeten slikken nadat hij op twitter als zoekterm ‘ARAVIM’ (Hebreeuws voor ‘Arabieren’) intikte. Opvallend veel jonge Israëlische meiden maken via social media in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat ze de buren niet erg hoog hebben zitten.

Sheen vertaalde hun berichten en en publiceert ze op zijn twitteraccount. Mét profielfoto van de jeugdige auteurs. Het resultaat is een foto-essay dat je met een ongemakkelijk gevoel achterlaat. Sheens fotoserie laat zien hoe een conflict zich al vroeg heeft geworteld in een generatie Israëliërs die tussen nu en een paar jaar hun dienstplicht in het leger zal gaan vervullen. Na het zien van de foto’s met bijbehorende tweets van ‘gewone’ Israëlische meisjes lijkt een oplossing verder weg dan ooit.