Spring naar de content

Waarom die Mannschaft het beste voetbalteam aller tijden is

Eerder vandaag werd hij weer gepresenteerd: de FIFA-wereldranglijst. Het mag niet verbazen dat de winnaar in Brazilië, Duitsland, boven aan de lijst schittert. Nederland stijgt twaalf plekken en staat achter Argentinië op een derde plaats. Maar ook op de onofficiële Elo-ranking stijgen de Duitsers op verschillende lijsten naar de eerste plaats.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sylvester Ilias

De Elo-ranking is een ranglijstensysteem dat is bedacht door de Hongaar Arpád Elö. De ranking van teams wordt na elke dertig internationale A-wedstrijden uitgerekend. Factoren die zowel bij de FIFA-ranglijst als bij de Elo-ranking meespelen, worden op verschillende manieren meegewogen in de berekening. Zo heeft de Elo-ranglijst een andere weging voor de zwaarte van de wedstrijd en het uitslag. Daarnaast wordt bij de Elo-lijst ook nog gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten en het thuisvoordeel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Arpád Elö bedacht het nieuwe systeem aanvankelijk voor de schaaksport, maar het werd later, met enige aanpassingen, (on)officieel overgenomen door andere sporten. Opmerkelijk is dat de FIFA bij het vrouwenvoetbal een ranglijst hanteert die wordt gemaakt door middel van het Elo-systeem.

Nederland tweede, geen derde
Wanneer de Elo-ranking van 13 juli jongstleden naast de FIFA-wereldranglijst van vandaag wordt gelegd, vallen al snel de verschillen op. Duitsland staat bij de beide lijsten op de eerste plek, maar bij de Elo-ranking staat niet Argentinië maar Nederland op de tweede plaats. Verder is opmerkelijk dat de Rode Duivels op de Elo-ranking op de tiende plek zijn terug te vinden en op de FIFA-wereldranglijst op de vijfde plek.

Duitsland beste team aller tijden
Op de lijst van beste teams aller tijden, een Elo-ranglijst met de hoogste scores ooit, stond het Hongarije van de ranking in 1954 op één. Het team werd ook wel de Mighty Magyars genoemd en behaalde veel successen onder leiding van Puskás en Kocsis. Na zestig jaar is dit team echter van de eerste plek gestoten door de mannen van Joachim Löw. Dit komt door de goede reeks die de Duitsers hebben neergezet en natuurlijk hun winst op het WK. Bij de ranking van afgelopen zondag staat het Nederlands elftal van Louis van Gaal op een vijfde plaats. Niet slecht voor een team waarvan voor het toernooi werd gedacht dat het er na de eerste ronde al uit zou liggen.