Spring naar de content

Zat Israël te slapen met tunnels van Hamas?

Wat als Hamas akkoord was gegaan met een door Egypte voorgesteld staakt-het-vuren? Dan waren de tunnels van terreur misschien wel nooit ontdekt en hadden tientallen Joden uit Israël kunnen worden ontvoerd of vermoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De Israëlische veiligheidsoperatie Protective Edge is niet alleen bedoeld voor het vernietigen van raketinstallaties en het doden van Hamas-terroristen, maar ook om de ontdekte tunnels van Hamas te bombarderen. Israël heeft dankzij de grondoperatie van het leger ontdekt dat er veel meer tunnels zijn dan in eerste instantie gedacht.

De tunnels worden onder andere gebruikt om wapens op te slaan en om goederen Gaza binnen te smokkelen. Maar ze worden de laatste tijd ook nog voor iets anders gebruikt: terreur tegen Israël. Zo zien dat soort tunnels eruit:

Primitief, maar effectief genoeg. Het lijkt erop dat Israël heeft zitten slapen. Althans, de inlichtingendiensten van Israël en misschien ook wel de politiek. Want het heeft er alle schijn van dat pas tijdens de grondoperatie in Gaza duidelijk werd op welke schaal Hamas tunnels heeft gebouwd in de afgelopen jaren. Opmerkelijk, omdat van de Israëlische geheime diensten altijd wordt gezegd dat ze tot de beste van de wereld behoren.

Veel van die tunnels komen uit in het zuiden van Israël en zijn bedoeld om aan te kunnen vallen. Als Hamas in een vroeg stadium akkoord was gegaan met een staakt-het-vuren en Israël vervolgens geen grondoperatie was begonnen, dan had het aantal slachtoffers aan Israëlische kant ongekend groot kunnen zijn als alle Hamas-commando’s op een zeker moment allemaal in één keer boven zouden komen om een aanval uit te voeren.

Dat dat geen onrealistisch scenario is, bewijst de terreurpoging van 13 Hamas-commando’s die de zuidelijk gelegen kibboets Sufa wilden aanvallen via zo’n tunnel. De aanslag werd verijdeld door het Israëlische leger en het doel dat Israël voor ogen heeft is nu in ieder geval kraakhelder: het zal niet rusten voor iedere tunnel die naar Israël leidt compleet is vernietigd.