Spring naar de content

Onderzoeken: minder steun van bevolking Gaza voor Hamas

Terwijl de gevechten in de Gazastrook in alle hevigheid doorgaan – afgelopen nacht was een van de heftigste nachten sinds het begin van de aanvallen – lijkt de steun voor Hamas af te nemen. Niet alleen houden veel Arabische landen en vroegere bondgenoten als Iran en Hezbollah zich opvallend afzijdig, ook de bevolking van Gaza blijkt niet volledig achter de leidende macht te staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Zowel The Washington Institute for Near East Policy als het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS) onderzochten de publieke opinie in de Gazastrook, zowel door opinieleiders op social media als mensen op straat te ondervragen. Uit beide onderzoeken blijkt dat de steun van het volk voor Hamas afneemt.

Orit Perlov van het INSS voerde gesprekken met verschillende opinieleiders op social media in Gaza en Egypte. Ze stelde onder andere de vraag waarom de Gazanen niet in actie komen. Daaruit kwamen twee verklaringen: “Allereerst heeft Hamas de wapens, en als we kijken naar wat er in Syrië, Irak, Bahrein, Iran en Turkije gebeurt, dan weten we dat Hamas geen twee keer na zal denken om ons neer te schieten.” Een tweede verklaring is dat er vooralsnog geen redelijk alternatief is voor Hamas. De Gazanen zouden banger zijn voor de potentiële chaos en infiltratie van jihadisten, dan voor de huidige macht, aldus de onderzoekers.

Behalve van de bevolking, lijkt Hamas ook minder steun te krijgen van andere Arabische landen – anders dan bij de aanvallen in 2006 het geval was. Toen Gaza destijds in het zuiden werd aangevallen door Israël, schoot Hezbollah te hulp met een tegenaanval, waarmee het Israëlische leger werd tegengehouden.

Dat Hezbollah zich nu afzijdig houdt, heeft volgens deze beschouwing in het Eindhovens Dagblad te maken met het feit dat Hamas in de Syrische burgeroorlog partij heeft gekozen tegen president Assad. Hezbollah en Iran staan namelijk wél aan Assad’s zijde. De machtswisseling in Egypte heeft het isolement van Gaza nog eens versterkt. Het leger daar heeft de oorlog verklaard aan de Moslimbroederschap, waaruit Hamas is voortgekomen. De nieuwe leiders in Egypte hebben de grens tussen Egypte en de Gazastrook afgesloten en zouden honderden tunnels  hebben verwoest.