Spring naar de content

Risja Steeghs – hoe een tekenbeet je leven beïnvloedt

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Risja Steeghs uit Reuver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Risja Steeghs (Reuver, 1991) was door een tekenbeet maandenlang aan bed gekluisterd.
Ze maakte er een fotodocumentaire over, Teek on me, om aandacht te genereren voor de vrijwel onbekende gevolgen van de Ziekte van Lyme. Tijdens die dagen dat ze alleen op haar slaapkamer verbleef, is ze begonnen met kleine collagewerkjes van familiefoto’s – ze had haar passie gevonden. Momenteel heeft ze een atelier op de NDSM-werf in Amsterdam, alwaar ze deze maand uit bed gaat beginnen aan haar professionele kunstenaarschap. En voor de liefhebbers: tot en met 30 augustus is haar werk te zien in de zomerexpositie van Outsider Art Amsterdam, het fotoboek Teek on me is hier te koop.

Over haar werk
“Ik maak collagewerkjes van oude, verloren verhalen die door middel van borduursels, knoopjes en gedroogde bloemen een nieuw leven en een nieuw verhaal krijgen. Ik ga heel erg op mijn intuïtie af. Ik zoek en verzamel foto’s waarvan ik het gevoel heb dat er een verborgen verhaal in zit. Daar ga ik dan mee verder, ik zoek uit gedroogde bloemen, kraaltjes en papier de dingen bij elkaar die het beeld afmaken. Terwijl ik bezig ben zie ik hele verhalen voor me van verloren liefdes, geheime affaires of kinderen die liever indianen zijn. De techniek waarmee ik dit doe, heb ik mezelf aangeleerd in bed. Zonder computer, maar met schaar, naald en draad maak ik alle werkjes met de hand.”

Meer werk van Risja Steeghs vindt u hier.

Buurman, heeft u een kopje suiker extraterrestre indianen eten bananen knoopjeshoofden (1) la guerre des jambes les enfants boutons mamacita (1) modern family theekransje (1) 1390226530NDSC_6228 (1)

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen