Spring naar de content

De pieterman (of: waarom waterschoenen niet voor sukkels zijn)

De pieterman wordt-ie genoemd: het kleine visje dat extreem pijnlijk kan steken. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt strandgangers voor het diertje, dat dezer weken op de stranden van de Nederlandse kust opduikt. Dinsdag werd een meisje in Vlissingen gestoken door zo’n pieterman, en ik weet precies wat ze doormaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het was een aantal zomers terug. Samen met twee vriendinnen zou ik gaan surfen in Zuid-Frankrijk. Alles was geregeld: een stevig surfpak, een mooie plank en een knappe jongen die ons les ging geven. Maar geen waterschoenen: die waren alleen voor sukkels.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Terwijl de wat meer ervaren vriendin J. alvast indruk maakte op onze gespierde leraar, stond ik nog wat onzeker in de branding. Eerst maar even kijken hoe de anderen het deden. Hoe liet ik deze les het minst gênant verlopen? Gewoon gaan, was de conclusie.

Alle schaamte voorbij
En juist op het moment dat ik met plank de golven tegemoet zou gaan, was daar die steek. Een stuk glas, dacht ik eerst. Een helse pijn in het puntje van m’n kleine teen. Cool blijven was geen optie meer. Huilen, schreeuwen, gillen: alle schaamte voorbij. Vriendinnen en knappe surfers verzamelden zich in een kringetje om me heen.

De pijn hield aan en trok inmiddels door mijn hele been. Het bleek geen glas te zijn, maar de giftige steek van een pieterman. De visjes verschuilen zich in ondiep water, wachtend op een prooi. Mijn teen, in dit geval. Ik was niet de enige jankerd op de EHBO. Naast me lag een jongen die gebeten was in zijn dijbeen en er nog een stukje ellendiger aan toe was. De ambulance was onderweg.

Brandende sigaret
Hoe dichter bij het hart iemand wordt gestoken, hoe gevaarlijker het is. In extreme gevallen kan een slachtoffer zelfs in coma raken. Gelukkig kwam ik er goed van af. Na een uur in een badje met heet water, strompelden we weer naar huis. Hitte breekt het gif van de pieterman af, weet ik nu. Een brandende sigaret uitdrukken op de plek van de steek is het meest effectief.

De volgende dag gingen we naar de markt. Daar kocht ik een pakje sigaretten en drie pietermannen voor op de barbecue.

Onderwerpen